JT vadovas: Sirijos Idlibas negali virsti skerdynių vieta

  • Teksto dydis:

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas antradienį perspėjo Siriją ir jos sąjungininkes nepradėti didelio masto karinės operacijos ir pareiškė, kad paskutinis sukilėlių bastionas „negali tapti skerdynių vieta“.

„Absoliučiai būtina išvengti plataus masto mūšio Idlibe“, – sakė jis žurnalistams JT būstinėje. Pasak A. Guterreso, tokia operacija „sukeltų humanitarinį košmarą, kokio dar nesame matę kruviname Sirijos konflikte“.

Šie JT vadovo komentarai pasirodė po to, kai praėjusią savaitę per viršūnių susitikimą Rusija ir Iranas susiginčijo su Turkija dėl planų kariniu būdu atsikovoti tris milijonus gyventojų turinčio Idlibo kontrolę.

Turkija prašo regione skelbti paliaubas, kad derybų keliu būtų galima nuspręsti ginkluotų grupuočių Idlibe likimą, tačiau tokiai idėjai prieštarauja Rusija ir Iranas.

A. Guterresas sakė prašantis Irano, Rusijos ir Turkijos „negailėti pastangų surasti sprendimą, kuris apsaugotų civilius“, ir perspėjo, kad cheminio ginklo panaudojimas Sirijoje būtų „visiškai nepriimtinas“.

Kiek anksčiau įvyko JT Saugumo Tarybos posėdis, per kurį Rusija pareiškė, kad planuojamas Idlibo puolimas yra „kontrteroristinė operacija“, bei pabrėžė, kad bus imtasi priemonių apsaugoti civilius.

„Nėra jokių abejonių, kad plataus masto karinė operacija sukels didžiulę humanitarinę katastrofą“, – per posėdį sakė Turkijos ambasadorius prie JT Feridunas Sinirlioglu.

Antskrydžiai ir bombardavimas sukels „didžiulę pabėgėlių bangą ir milžinišką saugumo grėsmę Turkijai, likusiai Europai ir kitoms“ šalims, perspėjo diplomatas.

Turkija, kuri yra į Idlibą atsiuntusi karių ir remia kai kurias ginkluotas grupuotes, skatino „nedelsiant (skelbti) paliaubas“ bei ragino „tarptautinę bendruomenę garsiai ir aktyviai remti mūsų pastangas šiuo tikslu“.

Iranas, Rusija ir Turkija praėjusiais metais įkūrė Astanos procesą – JT vadovaujamą taikos procesą užgožusias derybas, kuriomis siekiama užbaigti Sirijos karą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
TE tos JAV išsigabena savo paruoštus žudikus, ir ten be jokio mūšio taikiai bus atstatytas Sirijos suverenitetas.

Anonimas

Anonimas portretas
VISI teroristai privalo buti NUZUDYTI. Amerika ir ES - teroristu globejai.

Jo

Jo portretas
Ruskių valdžiažmogiam kad tik skersti nesvarbu kur-Čečenija-Moldova-Gruzija-Ukraina,dabar Sirija,blin tikra skerdikų manjakų šalis.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių