Kanados ministrė: ES nepajėgi sudaryti tarptautinį susitarimą

  • Teksto dydis:

Kanados prekybos ministrė Chrystia Freeland (Kristija Friland) užsipuolė Europos Sąjungą, kad ši esą „nepajėgi“ pasiekti tarptautinį susitarimą, penktadienį žlugus deryboms dėl ES ir Kanados prekybinės sutarties, kuriai nepritarė vienas iš Belgijos regionų.

„Man, Kanadai, atrodo akivaizdu, kad Europos Sąjunga dabar yra nepajėgi sudaryti tarptautinę sutartį, net su tokia europinių vertybių šalimi kaip Kanada, net su tokia malonia ir ramia šalimi kaip Kanada“, – sakė Ch.Freeland interviu belgų televizijai.

„Kanada yra nusivylusi, aš asmeniškai, esu labai nusivylusi“, – labai emocingai kalbėjo Ch.Freeland.

„Dirbau labai, labai sunkiai, bet juk tai neįmanoma. Nusprendėme grįžti namo, man labai, labai liūdna. Mane tai tikrai labai jaudina. Vienintelis geras dalykas – ryt rytą būsiu su savo trimis vaikais“, – pridūrė ji.

Taip Ch.Freeland kalbėjo po derybų maratono su ES pareigūnais ir vietiniu vadovu Valonijos sostinėje, siena apjuostame viduramžių mieste Namiūre, esančiame už 70 kilometrų į pietryčius nuo Briuselio.

Belgijos Valonijos regiono vyriausybės vadovas Paulis Magnette'as (Polis Magnetas) anksčiau atmetė paskutinį kompromisą, pavadinęs jį „nepakankamu“.

„Jaučiu, kad esama noro eiti į priekį, bet lieka sunkumų“, – sakė jis.

Vienas 28 ES valstybių bendros vykdomosios valdžios, Europos Komisijos, pareigūnas nurodė, kad dar lieka galimybė derybas pratęsti.

„Anksti rytą prasidėjusios derybos su Valonijos regiono vyriausybe sustojo. Europos Komisija nemano, kad tai jau yra proceso pabaiga“, – sakė naujienų agentūrai AFP šis pareigūnas.

Namiūro parlamentas praėjusią savaitę balsavo už susitarimo su Kanada – CETA – blokavimą. Tai reiškia, kad Belgija teisiškai negali pasirašyti pakto, o jeigu jis nebus vieningai visų ES narių palaikytas, CETA, dėl kurios buvo tariamasis septynerius metus, įstrigs nežinioje.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau (Džastinas Triudo) planavo kitą savaitę atvykti į Briuselį pasirašyti sutarties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

EUROPOS SAJUNGA -ne debilu rinkinys

EUROPOS  SAJUNGA  -ne  debilu  rinkinys portretas
todel kanadiskos-amerikoniskos GMO-CMO PREKYBOS SUTARTIES NEPASIRASE IR NEPASIRASYS , ar verks ar tries kanados ministeriai.......
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių