Kanados parlamentas pritarė kanapų legalizavimui

  • Teksto dydis:

Kanados parlamentas pirmadienį pritarė marihuanos legalizavimo įstatymo projektui, kuriam įsigaliojus šalis taptų pirmąja Didžiojo septyneto (G-7) valstybe, leidusia laisvai vartoti šios rūšies psichotropinius preparatus.

Bendruomenių Rūmai projektą priėmė 205 balsais prieš 82. Prieš įsigaliojant įstatymui, veikiausiai iki rugsėjo, jam dar turi pritarti Senatas ir Didžiosios Britanijos karalienei Kanadoje atstovaujantis generalgubernatorius.

Senatas gali atidėti įstatymo įsigaliojimą, bet negali jo užblokuoti.

"(Įteisinimas) veikiausiai bus įgyvendintas arčiau rugsėjo pradžios, galbūt rugsėjo viduryje“, – sekmadienį transliuotojui CTV sakė valdančiųjų liberalų koordinatorius marihuanos legalizavimo reikalams Billas Blairas (Bilas Bleras).

Kelis mėnesius Senato siūlytas pataisas nagrinėjusi vyriausybė praėjusią savaitę atmetė 13 iš 46 senatorių iniciatyvų. Be to, premjero Justino Trudeau (Džastino Triudo) sveikatos apsaugos ministrė pasisakė už kanapių auginimą namuose ir atributikos su kanapių atvaizdais pardavimą.

„Kanadiečiams leidžiama namie gaminti alų arba vyną“, – penktadienį sakė sveikatos apsaugos ministrė Ginette Petitpas Taylor (Žinet Petipa Teilor).

„Kanadiečiai jau gali auginti kanapes gydomaisiais tikslais, todėl esam visiškai įsitikinę, kad įstatymų bazė turi būti nuosekli, kalbant ir apie rekreacinį marihuanos vartojimą“, – pridūrė ji.

Ministrė nurodė, kad vyriausybė remsis savo ekspertų grupės rekomendacijomis, numatančiomis, kad asmeniniam vartojimui turėtų būti leista auginti iki keturių kanapių kerų.

Kalbėdama apie reklamos apribojimus, G. P. Taylor pabrėžė, kad įstatymo projekte jau yra tam tikrų suvaržymų – pavyzdžiui, reikalavimas pardavinėti marihuaną standartizuotuose pakeliuose.

„Žolės“ legalizavimas buvo J. Trudeau 2015-ųjų rinkimų kampanijos pažadas. Pats ministras pirmininkas yra prisipažinęs, kad „penkis ar šešis kartus“ yra su draugais surūkęs suktinę.

Preliminariai buvo nuspręsta liepos 1-ąją panaikinti marihuanos draudimą, įvesta dar 1923-aisiais.

Nors vyriausybė susidūrė su tam tikromis politinėmis kliūtimis, J. Trudeau tikina, kad jo kabinetas inicijuos šios psichoaktyvios medžiagos gamybos, pardavimo ir vartojimo įteisinimą jau šiemet.

Remdamasis praėjusių metų duomenimis apie kanapių vartojimą, Kanados statistikos departamento paskaičiavo, kad marihuanos rinkos vertė šalyje siektų 5,7 mlrd. Kanados dolerių (3,7 mlrd. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

MMM

MMM portretas
Bent pavadinima be klaidu parasykite.... Galima pagalvoti, kad Kanadoje kanapos draudziamos.

...

... portretas
Kelias į pražūtį...
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių