Kanapių legalizavimas Kalifornijoje: laukiama „žaliosios karštligės“

  • Teksto dydis:

Laikrodžiui mušant vidurnaktį, Kalifornijos gyventojai sausio 1 d. galės vietoj taurės šampano pakelti ... kanapių suktinę. Turtingiausia Amerikos valstija legalizuoja vadinamosios rekreacinės marihuanos auginimą, pardavimą ir vartojimą ir atveria didžiausios pasaulyje rinkos duris.

Ekspertai prognozuoja tikrą „žaliąją karštligę“: valdžia tikisi nemažai užsidirbti iš kanapių apmokestinimo, o vartotojai džiūgauja dėl liberalesnio vartojimo.

Pasaulinę kanapių rinką stebinti bendrovė „Arcview“ skaičiuoja, kad šios rinkos vertė išaugo nuo 6,7 mlrd. JAV dolerių pernai iki 22,6 mlrd. JAV dolerių 2021 metais. Vien tik Kalifornijoje 2021 metais kanapių rinkos vertė turėtų siekti 5,8 mlrd. JAV dolerių, ir beveik trys ketvirtadaliai teks rekreacinei marihuanai.

Tačiau ateinančiais metais pokyčiai nebus automatiniai ir lengvi. Nors rekreacinės marihuanos vartojimas šiuo metu yra legalizuotas aštuoniose JAV valstijose ir sostinėje Vašingtone, niekas dydžiu neprilygsta Kalifornijai.

„Pirmieji metai ar dveji bus tikra betvarkė“, nes miestai įves savo nuosavas taisykles. Be to, reikės laiko nusistovėti pasiūlai ir paklausai, prognozuoja „Arcview“ vadovas Troy Daytonas (Trojus Deitonas).

Kalifornijoje nuo 1996 metų yra įteisintas kanapių vartojimas medicininiais tikslais. O pernai buvo priimtas įstatymas dėl rekreacinės marihuanos legalizavimo nuo ateinančių metų sausio 1 d.

Klesti juodoji rinka?

Remiantis naujuoju įstatymu, Kalifornijoje vyresnis nei 21 metų asmuo galės įsigyti iki 28.5 gramo (vieną unciją) kanapių be recepto ir savo gyvenamojoje vietoje auginti iki šešių kanapių sodinukų.

Tačiau kanapių nebus galima vartoti viešose vietose ar vairuojant bei arčiau nei už maždaug 300 metrų nuo mokyklos ar kitos vietos, kur yra vaikų.

Kanapių auginimui ir platinimui reikės gauti savivaldybės ir valstijos leidimus. Tokie miestai, kaip San Franciskas, San Diegas ir San Chosė, nešvaisto laiko ir jau išdavė licencijas kelioms specialioms vaistinėms, kurios prekiauti rekreacine marihuana galės nuo pirmadienio.

Tačiau Los Andžele bus kitaip. Vienai klestinčiai vaistinei šiame mieste vadovaujantis Jerredas Kiloh (Džeredas Kailou) negalės iš karto po Naujųjų metų pradėti prekybos, nes vietos tarnybos prašymus licencijai gauti pradės priimti tik sausio 3 d.

Jau dešimtmetį kanapių versle besisukantis vyras nerimauja, kad tuo metu, kai jo vaistinė bus uždaryta, šimtai kitų veiks ir siūlys kanapių už patrauklią kainą.

Anot J. Kiloh šiuo metu „apie 80 proc. kanapių rinkos Los Andžele yra nelegali“. Jis skaičiuoja, kad legaliai veikia tik 135 vaistinės.

„Arcview“ skaičiuoja, kad praėjusiais metais juodoji rinka buvo vertinama 5,1 mlrd. JAV dolerių.

„Beprotiškas svyravimas“

Los Andželo institucijos teigia rengiančios planą, kaip kovos su nelegalia prekyba kanapėmis. Pavyzdžiui, jau dabar policija turi teisę atjungti elektros ir vandens tiekimą nelegaliems pardavėjams.

Be to, kai kas prognozuoja, kad kanapių augintojų ir pardavėjų išlaidos gali išaugo 70 proc., nes teks mokėti 15 proc. valstijos mokestį, 10 proc. pardavimų mokestį ir dar municipalinius mokesčius, kurie dar pridės iki 10 proc. Ką jau bekalbėti apie licencijos gavimo išlaidas ir specialias priemones, kaip kiekvieno augalo sekiklį.

„Manau, kad per ateinančius metus ar dvejus bus fiksuojamas beprotiškas kainų svyravimas“, – mano T. Daytonas.

Beje, kaimyninėje Nevadoje, kur rekreacinė marihuana buvo legalizuota liepą, net teko imtis skubių priemonių, kai kanapių pardavėjai susidūrė su tiesiog astronomine paklausa.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių