Kandidatų į Prancūzijos prezidentus kampanija artėja prie finišo

  • Teksto dydis:

Likus dviem dienoms iki Prancūzijos prezidento rinkimų antrojo turo savo lyderio pozicijas paskutinę kampanijos dieną siekia įtvirtinti centristų kandidatas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas).

Proeuropietiškų pažiūrų E.Macronas ir jo priešininkė kraštutinių dešiniųjų lyderė Marine Le Pen (Marin Le Pen) per intensyvią rinkimų kampaniją kalbėjo apie itin skirtingas savo šalies vizijas. Ši priešrinkiminė kova sulaukė daug dėmesio Europoje bei kitose pasaulio vietose.

Visgi paskutinėmis kampanijos dienomis konkurencija tarp kandidatų dar smarkiau išaugo, vėliau buvo surengti įtempti televizijos debatai, o E.Macronas netgi kreipėsi į teisėsaugą dėl paskleistų gandų, neva jis turi ofšorinę sąskaitą.

Penktadienį, paskutinę dieną prieš rinkimus, kai leidžiama politinė agitacija, abu kandidatai planuoja dalyvauti televizijos laidose, o rinkėjų apklausos rodo, kad 39 metų E.Macronas 20 procentinių punktų pirmauja prieš savo oponentę M.Le Pen.

Ketvirtadienį per savo paskutinį mitingą šiauriniame Enmeno kaime M.Le Pen savo šalininkams žadėjo grąžinti raktus nuo Eliziejaus rūmų.

„Prancūzija nebegali laukti dar penkerius metus, kad vėl aukštai iškeltų galvą “, – sakė ji.

Ankstesnėje jos kampanijos stotelėje, vakariniame Bretanės Dolio mieste, protestuotojai apsvaidė jos palydą kiaušiniais; visgi pati M.Le Pen nenukentėjo.

Tuo tarpu E.Macronas per savo paskutinį mitingą pietvakariniame Albi mieste džiūgaujantiems savo šalininkams sakė: „Iki galo laikysimės savo pažado imtis pokyčių.“

Buvęs ekonomikos ministras vis dėlto sulaukė kritikos iš kelių dešimčių profesinių sąjungų aktyvistų, kurie reikalavo panaikinti prieštaringai vertinamas pernai priimtas darbo teisės reformas.

„Melagingos naujienos“

Centristų kandidatas nusprendė kreiptis į teismą, nes per trečiadienio debatus, kurie buvo transliuojami per televiziją, M.Le Pen pakartojo gandus, kad jos oponentas neva turi ofšorinę sąskaitą. Konkurentai per debatus kalbėjo apie terorizmą, ekonomiką ir Europą, o jų kovą stebėjo 16,5 mln. žmonių.

„Tikiuosi, nesužinosime, kad turite ofšorinę sąskaitą Bahamose“, – pareiškė M.Le Pen per debatus. Rinkėjų apklausose atsiliekančiai M.Le Pen šie debatai, ko gera, buvo paskutinė galimybė pakeisti rinkimų kovos eigą iki sekmadienį vyksiančio antrojo rinkimų turo.

E.Macronas savo oponentės užuominą pavadino „šmeižtu“ ir teisėsaugai pateikė skundą. Prancūzijos prokurorai savo ruožtu ketvirtadienį pradėjo tyrimą ir aiškinasi, kas paskleidė šiuos gandus.

Centristų kandidato kampanijos atstovai pavadino šią situaciją „vadovėliniu „melagingų naujienų“ atveju“, ir pareiškė, kad tokios kalbos pasklido iš socialinio tinklo „Twitter“ paskyrų, siejamų su prorusiškais naujienų portalais, tokiais kaip „Sputnik“ ir RT, bei JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šalininkais.

M.Le Pen savo ruožtu penktadienį vienam prancūzų radijui sakė, kad ji „visiškai“ nefigūruoja oponento ieškinyje, o jos vadovaujamas ultradešinysis Nacionalinis frontas (FN) su tais gandais „visai neturi nieko bendra“.

Partijos FN atstovai pranešė, kad ne kartą buvo bandyta įsilaužti į M.Le Pen kampanijos tinklapį. Pasak jų, kaltininkas, siejamas su kraštutiniais kairiaisiais, buvo suimtas praėjusią savaitę.

Kanalo BFM užsakymu viešosios nuomonės tyrimų instituto „Elabe“ iškart po debatų atlikta apklausa parodė, kad du trečdaliai žiūrovų mano, jog įtikinamiau kalbėjo E.Macronas. Šie skaičiai gana patikimai atspindi prognozes prieš sekmadienio balsavimą.

Per pirmą rinkimų turą balandžio 23 dieną M.Le Pen užėmė antrą vietą surinkusi 21,3 proc. balsų. Per pastaruosius šešerius metus jai pavyko sušvelninti FN įvaizdį, tačiau visiškai išstumti abejonių dėl esminių partijos įsitikinimų ji nesugebėjo.

Aplinkosaugos grupės „Greenpeace“ aktyvistai, norintys pademonstruoti, kad ultradešiniųjų kandidatės siunčiama žinutė potencialiai kursto nesantaiką, išskleidė ant Eifelio bokšto didžiulį plakatą su Prancūzijos šūkiu „Liberte, Egalite, Fraternite“ (Laisvė, lygybė, brolybė).

M.Le Pen mėgino pavaizduoti E.Macroną kaip pernelyg švelniai reaguojantį į islamistų fundamentalizmą. Ši problema daugeliui kelia nerimą dėl ištisos virtinės Prancūzijoje įvykdytų atakų, taigi kandidatė galėjo pasinaudoti savo rinkėjų būgštavimais.

Savo iškilimą ji laiko populiarėjančio dešiniojo sparno nacionalizmo ir pasipriešinimo globalizacijai rezultatu. Šios idėjos pastebimos JAV, kur prezidentu pernai buvo išrinktas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), ir Didžiojoje Britanijoje, kuri nusprendė palikti ES.

Tuo tarpu E.Macronas sulaukė palaikymo iš buvusio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos), kuris vaizdo įraše pareiškė, kad centristas „kreipiasi į žmonių viltis, o ne jų baimes“.

B.Obama sakė, kad E.Macronas „iškėlė viziją apie svarbų Prancūzijos vaidmenį Europoje ir pasaulyje“.

„Vive la France! (Tegyvuoja Prancūzija!)“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

cely

cely portretas
paskolos pasiūlymas Sveiki Jūs ieškote finansavimo, kad atgaivintumėte savo veiklą, kad įgyvendintumėte projektą arba įsigytumėte butą, bet, deja, bankas jums kelia sąlygas, kurių jūs negalite įvykdyti. Aš siūlau paskolas nuo 5 000 eurų iki 50 000 000 eurų ir daugiau visiems asmenims, kurie sugebės grąžinti palūkanas už 3 proc. Per metus. Taigi, jei jums reikia paskolos, kad išeitumėte iš aklavietės arba norėdami patenkinti savo asmeninius poreikius, galite susisiekti su mumis elektroniniu paštu, norėdami gauti paskolą per 48 valandas. Pasiūlymas galioja visiems asmenims, rimtiems ir labai geram pobūdžiui. El. Paštas: celyalegria007@gmail.com NB: nėra sunku susilaikyti Ponia Cely Alegria Finance
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių