Karačyje palaidota Pakistano „motina Teresė“

  • Teksto dydis:

Pietiniame Pakistano Karačio mieste šeštadienį įvyko vokiečių kilmės vienuolės Ruth Pfau (Rut Pfau), paskyrusios savo gyvenimą kovai su raupsais šioje šalyje, valstybinės laidotuvės.

Valstybinės laidotuvės krikščionei užsienietei šioje šalyje, kur daugiausiai gyvena musulmonai, yra gana retas dalykas.

R.Pfau, dar vadinta Pakistano motina Terese, mirė rugpjūčio 10 dieną, būdama 87 metų. Į pietinį Karačio uostamiestį ji atvyko 1960 metais. Vienuolė penkis dešimtmečius praleido besirūpindama Pakistano ligoniais ir neturtėliais.

Ji Karačio uostamiestyje įkūrė Marie Adelaide (Mari Adelaidės) raupsų centrą. Šioje įstaigoje buvo gydoma ir pati vienuolė, kai keliomis savaitėmis anksčiau susirgo.

R.Pfau laidotuvių ceremonijoje Karačio Šv. Patriko katedroje dalyvavo ir Pakistano prezidentas Mamnoonas Hussainas (Mamnunas Husainas). Į vienuolės laidotuves susirinko šimtai žmonių, norėjusių atiduoti jai pagarbą.

Velionės karstą, uždengtą nacionaline vėliava, nešė kariškiai ir Marie Adelaide raupsų centro darbuotojai. Ji buvo pagerbta 19 šūvių salvėmis.

„Visa Pakistano tauta atiduoda pagarbą daktarės Pfau išskirtiniam darbui. Ji visuomet bus prisimenama su meile. Praradome nacionalinę didvyrę“, – pranešime sakė Pakistano užsienio reikalų ministerijos atstovas Nafeesas Zakaria (Nafisas Zakarija).

Bendradarbiaudama su vyriausybe R.Pfau rūpinosi raupsų gydymo centrų tinklu daugiau kaip 150-yje miestų. Jos iniciatyva buvo rengiami gydytojai, rūpinamasi tūkstančiais ligonių, buvo įkurta nacionalinė šios ligos kontrolės programa.

Vienuolei taip pat buvo paskirti du aukščiausi civiliniai valstybiniai apdovanojimai.

Pakistano premjeras Shahidas Khaqanas Abbasi (Šahidas Chakanas Abasis) kiek anksčiau išreiškė apgailestavimą dėl R.Pfau mirties. „Galbūt ji ir gimė Vokietijoje, bet jos širdis visuomet buvo Pakistane“, – sakė jis.

Pasibaigus Antrajam pasauliniam karui vokietė nusprendė tarnauti žmonijai. Ji tapo gydytoja ir prisijungė prie Skaisčiausios Mergelės Marijos Širdies dukterų kongregacijos, įkurtos per Prancūzijos revoliuciją.

Pakistane R.Pfau atsidūrė atsitiktinai. Jai keliaujant į Indiją dirbti, iškilo problemų dėl vizos, todėl ji buvo priversta nutraukti savo kelionę Karačyje, kur aplankė raupsuotuosius.

R.Pfau taip pat buvo giriama už pagalbą žmonėms, nukentėjusiems per 2010 metais šalį nuniokojusius didžiulius potvynius. Ši nelaimė be namų paliko milijonus pakistaniečių.


Šiame straipsnyje: Ruth PfauPakistanas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių