Katalonijos parlamento rinkimai (referendumas dėl nepriklausomybės) – rugsėjį

  • Teksto dydis:

Ispanijos turtingo Katalonijos regiono lyderis pirmadienį pasirašė įsaką surengti pirmalaikius vietos parlamento rinkimus rugsėjo 27 dieną ir pridūrė, kad jie taps netiesioginiu referendumu dėl nepriklausomybės.

Katalonijos prezidento Arturo Maso pasirašytame dokumente nėra jokių užuominų apie šio šiaurės rytinio regiono, turinčio 7,5 mln. gyventojų ir sudarančio penktadalį Ispanijos bendro vidaus produkto, nepriklausomybę.

Tačiau A.Masas, kuriam jau iškelti baudžiamieji kaltinimai už neoficialaus referendumo dėl nepriklausomybės organizavimą pernai lapkritį, ignoruojant centrinės vyriausybės prieštaravimus, sakė, kad tuo atveju, jeigu už regiono atsiskyrimą pasisakančios partijos užsitikrins daugumą, jos sieks, kad Katalonija taptų nepriklausoma nuo Ispanijos per 18 mėnesių.

„Politiškai tai bus ne įprasti rinkimai – politiškai tai bus plebiscitas dėl katalonų laisvės ir suverenumo“, – prezidentas sakė praeitą ketvirtadienį.

Ispanijos konservatyvioji centrinė vyriausybė griežtai atmeta idėją, kad Katalonijos rinkimai turėtų būti interpretuojami kaip referendumas dėl nepriklausomybės.

Premjero pavaduotoja Soraya Saenz de Santamaria (Soraja Saens de Santamarija) sakė, kad pagal konstituciją toks balsavimas negali būti kas nors kita negu naujo Katalonijos parlamento rinkimai.

„Per regioninius rinkimus renkami regioninio parlamento įstatymų leidėjai, kurie savo ruožtu išrenka regiono prezidentą. Būtent tai piliečiai sprendžia savo balsais – ir nieko kita“, – ji sakė per spaudos konferenciją anksčiau pirmadienį.

Katalonijos secesininkų judėjimų palaikymas sumenko dėl politinių vidaus rietenų ir kitų populiarių partijų, tokių kaip ultrakairioji „Podemos“, daugiau dėmesio skiriančių socialiniams ir ekonomikos klausimams, iškilimo.

Tačiau liepą už Katalonijos nepriklausomybę pasisakančios partijos atidėjo į šalį savo nesutarimus ir susitarė suformuoti bendrą sąrašą per regioninius rinkimus, įkvėpdamos naujos gyvybės šioms pastangoms.

Bendrame sąraše „Kartu už „Taip“ dalyvauja A.Maso valdančioji partija CDC, kairiosios pakraipos separatistai ERC ir asociacijos, organizavusios regione didelio masto nepriklausomybė šalininkų demonstracijas.

Trys Katalonijos nepriklausomybės idėją palaikančios partijos gali užsitikrinti 68–72 mandatų 135 vietų regiono parlamente, rodo liepos 12 dieną dienraščio „La Vanguardia“ paskelbti apklausos rezultatai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nigga

nigga portretas
saunu, sekmes katalonam kovoje uz laisve
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių