Kelionę po Afriką tęsiantis popiežius pagerbė Ugandos kankinius

  • Teksto dydis:

Ugandoje didžiulės žmonių minios šeštadienį sveikino popiežių Pranciškų, kuris pagerbė už savo tikėjimą nukankintus krikščionis, atvykęs į antrą šalį per savo pirmąją kelionę po Afriką, kurią jis pavadino „vilties žemynu“.

78 metų pontifikas buvo pasitiktas audringais šūksniais ir dainomis prie Namugongo kankinių šventovės netoli sostinės Kampalos, kur Pranciškus atvyko pagerbti daugiau negu 40 krikščionių, nužudytų XIX amžiuje už tai, kad nesutiko išsižadėti savo tikėjimo.

Daugiau negu 100 tūkst. žmonių nuo paryčių laukė toje šventovėje po atviru dangumi, kada popiežius pradės aukoti mišias, tapusias pagrindiniu jo vizito Ugandoje akcentu.

Iš viso 45 katalikai ir protestantai, kurių daugelis buvo jauni karališkieji pažai, buvo nužudyti Bugandos karaliaus Mwangos (Mvangos) įsakymu 1885–1887 metais. Manoma, kad viena iš priežasčių, išprovokavusių karaliaus rūstybę, buvo tų jaunuolių atsisakymas tenkinti jo lytinę aistrą.

„Šiandien su padėka prisimename Ugandos kankinių auką“, – Pranciškus sakė Namugongo šventovę, pastatytą vietoje, kur 1886 metų birželio 3 dieną 26 žmonės buvo sudeginti gyvi.

„Pavojus buvo iškilęs ne vien jų, bet ir jaunų berniukų, kuriuos jie globojo, gyvybėms, – pridūrė pontifikas. – Jie buvo bebaimiai, nešdami Kristų kitiems – netgi savo gyvybės kaina.“

Homoseksualūs santykiai išlieka neteisėti daugelyje Afrikos šalių, tarp jų Kenijoje ir Ugandoje, kurios parlamentas 2013 metais priėmė griežtą įstatymą prieš gėjus, nors vėliau jis buvo atmestas dėl techninių priežasčių.

Minioms dainuojant ir šokant, vienai toje ceremonijoje dalyvavusiai nėščiai policininkei prasidėjo sąrėmiai. Pareigūnė pagimdė mergaitę, kuriai davė Franchescos (Frančeskos) vardą, rašo Ugandos dienraštis „New Vision“.

Katalikai iš karo krečiamo kaimyninio Pietų Sudano taip pat atvyko į ceremoniją po 12 valandų kelionės autobusu, trokšdami bent akies krašteliu pamatyti argentinietį popiežių, kuriantį kuklaus dvasinio ganytojo įvaizdį ir savo pontifikato prioritetu laiko pagalbą neturtingiesiems.

Tarp svečių buvo Pietų Sudano prezidentas Salva Kiiras (Salva Kiras), trumpai susitikęs su Pranciškumi privačioje aplinkoje, nurodė vienas tos šalies vyriausybės pareigūnas, nepateikęs daugiau detalių.

Vėliau popietę Pranciškus planuoja surengti audienciją tūkstančiams jaunuolių sostinės priemiestyje Kolole.

Nepaisydamas karšto ir tvankaus oro, Jonathonas Ssali (Džonatanas Salsi) sakė sugebėjęs parduoti 55 suvenyrines kaklaskares, vienoje jų yra popiežiaus atvaizdas greta raudonai, juodai ir geltonai juostuotos Ugandos vėliavos.

„Šitai padeda man uždirbti šiek tiek pinigų“, – sakė 21-erių protestantas, birželį sumanęs pradėti pardavinėti suvenyrus po 10 tūkst. šilingų (2,8 euro).

„Norių išgirti jo galingus vienybės ir užuojautos žodžius“, – sakė 37-erių Anthony Beda (Antonis Beda) iš Pietų Sudano, prisisegęs popiežiaus ženklelį ir mojuodamas vėliava su Pranciškaus atvaizdu.

„Jam dar būtinai reikėtų aplankyti Pietų Sudaną, – pridūrė A.Beda, nes tai padėtų nutraukti pilietinį karą. – Norėčiau , kad jis atvyktų... Tai būtų palaima“.

Lankydamasis Kenijoje Pranciškus popiežius pliekė korupciją ir turtuolių mažumą, sukaupusią savo turtus vargšų sąskaita, o penktadienį vakare atvykęs į kaimyninę Ugandą, jis buvo optimistiškesnis.

„Pasaulis žvelgia į Afriką kaip į vilties žemyną“, – pažymėjo popiežius savo pirmojoje kalboje, sveikindamas ryškų Ugandos atsaką į pabėgėlių krizę – šioje rytų Afrikos šalyje apgyvendinta šimtai tūkstančių pabėgėlių iš karo niokojamų kaimyninių šalių.

Sekmadienį Pranciškus vyks į kariaujančią Centrinės Afrikos Respubliką, iš kurios vėliau tą pačią dieną grįš šį Romą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių