Kietasis „Brexit“ gali nurėžti 600 tūkst. darbo vietų visame pasaulyje

Jungtinės Karalystės (JK) chaotiškas pasitraukimas iš ES gali sukelti grėsmę 600 tūkst. darbo vietų visame pasaulyje, o labiausiai nukentėtų Vokietija, rodo pirmadienį paskelbti tyrimo duomenys.

Vokietijos IWH instituto mokslininkai tyrė, kas nutiktų, jei JK importas iš Europos Sąjungos po „Brexito“ smuktų 25 proc. Pasak tyrėjų, apie 103 tūkst. darbo vietų galėtų būti prarasta vien Vokietijoje, o Prancūzijoje sumažėtų iki 50 tūkst. darbo vietų.

Tačiau, pažymi ekonomistai, „Brexitas“ nebūtinai reiškia, kad tiek darbuotojų bus atleista.

„Atsižvelgiant į kvalifikuotos darbo jėgos trūkumą daugelyje išsivysčiusių ekonomikų, įmonės gali bandyti išlaikyti darbuotojus ieškodamos naujų rinkų arba trumpindamos darbo laiką“, – sako tyrimo autoriai.

Kol kas neaišku, ar Jungtinei Karalystei pavyks pasiekti „Brexito“ susitarimą su ES iki kovo 29 d. Kietasis „Brexitas“ reikštų, kad JK prekyba su ES būtų apribota, o prekėms būtų įvedami muitai.

Pasak tyrimo autorių, kietojo „Brexito“ atveju pavojus kiltų maždaug 180 tūkst. darbo vietų ES įmonėse, kurios eksportuoja į Jungtinę Karalystę. Negana to, apie 433 tūkst. darbo vietų gali būti nurėžtos ES ir viso pasaulio įmonėse, kurių eksportas yra kitaip susijęs su JK, pavyzdžiui, jos parduoda prekes bendrovėms, kurios savo ruožtu tas prekes eksportuoja į Didžiąją Britaniją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių