Kijevas ragina „Google“ savo žemėlapiuose pataisyti Krymo žymėjimą

  • Teksto dydis:

Ukrainos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Valerijus Čalas kreipėsi į interneto milžinės „Google“ vadovybę su prašymu imtis priemonių, kad kai kuriuose „Google Maps“ žemėlapiuose Ukrainai priklausantis Krymas nebūtų žymimas kaip Rusijos Federacijos dalis.

„Oficialiame laiške ambasadorius išsakė aiškią poziciją, jog neleistina, kad visame pasaulyje žinoma įmonė ir paieškos tarnyba „Google“ būtų įtraukta į informacinį karą“, – rašoma Ukrainos diplomatinės atstovybės oficialioje socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje.

V. Čalas pažymėjo, kad situacija dėl „neteisingo Krymo žymėjimo“ „Google Maps“ žemėlapiuose absoliučiai kertasi su aiškia ir nekintama JAV administracijos, Kongreso, taip pat Jungtinių Tautų pozicija.

Jis priminė, kad JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) „deklaracijoje dėl Krymo pažymėjo, jog Jungtinės Valstijos niekada nepripažins Rusijos bandymo aneksuoti Krymą“. 

„Google“ atstovai ne kartą viešuose pasisakymuose ir interviu akcentavo, kad įmonės politika orientuota į informacinių technologijų vystymą nedalyvaujant informaciniuose karuose. Ukrainos ambasada tikisi, kad visame pasaulyje žinoma įmonė ir ateityje laikysis tokių aukštų standartų bei pataisys neteisingą Krymo teritorijos atvaizdavimą visuose „Google Maps“ žemėlapiuose, kad jis atitiktų tarptautines normas ir dokumentus, taip pat oficialią Jungtinių Valstijų poziciją“, – rašo diplomatinė atstovybė.  

Kovo 5 dieną „Google“ pranešė savo žemėlapiuose ištaisiusi su Krymo žymėjimu susijusią „techninę klaidą“, dėl kurios pasipiktinimą reiškė Rusijos Valstybės Dūmos deputatai.

„Klaida“ susijusi su tuo, kad „Google Maps“ neseniai kai kuriems vartotojams Rusijoje pradėjo žymėti Krymo pusiasalį kaip Ukrainos teritoriją.

„Ištaisėme klaidą, dėl kurios nedidelė dalis „Google Maps“ vartotojų matė neteisingą informaciją“, – pranešė įmonės spaudos tarnyba.

Ji paaiškino, jog su klaida susidūrė „Apple“ operacinės sistemos „iOS“ vartotojai.

„Dedame visas pastangas objektyviam ginčijamų regionų žymėjimui. Ten, kur turime „Google Maps“ vietos versijas, įskaitant Rusiją, dėl pavadinimų ir sienų žymėjimo laikomės vietos įstatymų“, – nurodė įmonė.

Sausio 24 dieną Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pavedė pakviesti į parlamento žemuosius rūmus „Google“ atstovą, kad jam būtų perduota Rusijos pozicija, jog neleistina žymėti Krymo kaip Ukrainos teritorijos. Anot jo, savo žemėlapiuose žymėdama Krymą kaip Ukrainos teritoriją, „Google“ pažeidžia Rusijos įstatymus.

Rusija atplėšė Krymą nuo Ukrainos 2014 metų kovą, pasiuntusi į pusiasalį savo pajėgas po Kijeve įvykusio provakarietiško Maidano sukilimo, nuvertusio Kremliaus palaikomą vyriausybę. Dėl šio žingsnio, nepripažįstamo Ukrainos ir tarptautinės bendruomenės, Europos Sąjunga ir JAV paskelbė Rusijai griežtų ekonominių sankcijų, tačiau Maskva teigia, kad ši tema yra visam laikui uždaryta ir kad Krymas yra jos teritorija.     


Šiame straipsnyje: googleKrymasžemėlapiai

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
O ar Lietuva dar išskiriama: "Lietuvos senos nebėr, Lietuva dabar ES!".
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių