Kinijos prezidentas sveikina santykių su Norvegija normalizavimą

  • Teksto dydis:

Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pirmadienį pasveikino santykių su Norvegiją normalizavimą, praėjus šešeriems metams po kivirčo dėl Nobelio taikos premijos laureato, o Pekine viešinti Norvegijos ministrė pirmininkė pareiškė, kad jai malonu sugrįžti į šią šalį.

Ernos Solberg vizitas yra pirmas tokio aukšto rango pareigūno apsilankymas Kinijoje nuo gruodžio mėnesio, kai abi šalys normalizavo savo santykius, pakrikusius po to, kai Osle įsikūręs Nobelio komitetas skyrė 2010 metų Nobelio taikos premiją iki šiol kalinčiam kinų disidentui Liu Xiaobo (Liu Siaobo).

E.Solberg, pirmosios per pastarąjį dešimtmetį į Kiniją atvykusios Norvegijos premjerės, penktadienį prasidėjęs vizitas baigsis antradienį.

„Šįkart jūsų vizitas turi didelę reikšmę“, – pareiškė Xi Jinpingas viešniai per susitikimą Didžiuosiuose liaudies rūmuose.

Jis pabrėžė, kad Norvegija yra viena iš pirmųjų Vakarų valstybių, pripažinusių Kinijos Liaudies Respubliką, ir viena pirmųjų, pripažinusią jos rinkos ekonomikos statusą.

Savo ruožtu E.Solberg pareiškė, kad jai „malonu sugrįžti“ į Kiniją; Norvegijos karalius taip pat maloniai priėmė Xi Jinpingo kvietimą atvykti vizito 2018 metų rudenį.

Penktadienį E.Solberg susitiko su Kinijos premjeru Li Keqiangu (Li Kečiangu), su kuriuo pasirašė virtinę bendradarbiavimo susitarimų, tarp jų sutartį dėl laisvosios prekybos sutarties derybų atnaujinimo.

2009 metais Liu Xiaobo Kinijoje buvo nuteistas kalėti 11 metų už ardomąją veiklą, kai kartu su kitais autoriais paskelbė „Chartiją 08“ – drąsią peticiją, reikalavusią reformuoti vienpartinę komunistinės Kinijos politinę sistemą. Jo sutuoktinei Liu Xia (Liu Sia) iki šiol skirtas namų areštas.

Po Liu Xiaobo apdovanojimo Nobelio taikos premija Kinija įšaldė savo diplomatinius santykius su Norvegija, nutraukė norvegiškų prekių eksportą į Kiniją, todėl Norvegijos lašišų pramonė patyrė didelių nuostolių.

Prekyba tarp šalių buvo atnaujinta tik praėjusį gruodį, Norvegijai pažadėjus gerbti vienos Kinijos politiką ir Kinijos teritorinį vientisumą.

Vakarų žiniasklaida dažnai kaltino Kiniją tuo, kad ji „paverčia savo ekonominę galią strategine įtaka“, tačiau bendradarbiauti ekonomikos srityje yra kur kas naudingiau nei ginčytis dėl žmogaus teisių klausimų, rašo pirmadienį rašo laikraštis „Global Times“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių