Klubo „Chelsea“ savininkas R. Abramovičius tapo Izraelio piliečiu

  • Teksto dydis:

Rusijos žydų kilmės milijardierius ir futbolo klubo „Chelsea“ savininkas Romanas Abramovičius pirmadienį atvyko į Izraelį, kur jam buvo suteikta šios šalies pilietybė, pranešė vietos televizijos kanalas „Channel 10“.

„Šiandien (pirmadienį) jis savo privačiu lėktuvu atskrido į Tel Avivo Ben Guriono oro uostą, kur jam įteikta izraelietiška tapatybės kortelė“, – vakaro žiniose pranešė komercinis televizijos kanalas.

Nativ, premjero Benjamino Netanyahu vyriausybės departamentas, dirbantis su žydų bendruomenėmis buvusioje Sovietų Sąjungoje, anksčiau savo interneto svetainėje pranešė, kad R. Abramovičius Izraelio ambasadoje Maskvoje buvo pateikęs prašymą imigracijos vizai gauti.

„Jo dokumentai buvo išnagrinėti remiantis „teise grįžti“, ir jam iš tiesų buvo suteiktas imigranto Izraelyje statusas ir išduota imigracijos viza“, – pridūrė jis.

Izraelis taiko nuostatą, kad kiekvienas žydas arba žydo vaikas arba anūkas turi teisę į Izraelio pilietybę.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, R. Abramovičiaus Didžiosios Britanijos viza nustojo galioti, o naujosios išdavimo procesas tęsiasi ilgiau nei įprastai.

Kremlius: R. Abramovičiaus turi teisę į Izraelio pilietybę

Rusų oligarchas turi teisę į Izraelio pilietybę, antradienį paskelbė Kremlius, pasirodžius informacijai, kad futbolo klubo „Chelsea“ savininkas nuvyko į Izraelį ir tapo šios valstybės piliečiu, kol Didžiojoje Britanijoje nagrinėjamas jo prašymas pratęsti vizos galiojimą.

„Kremlius nieko nemano apie tai“, – į žurnalistų prašymą pakomentuoti pranešimus apie buvusio Čukotkos gubernatoriaus, kaip manoma, palaikančio gerus santykius su Vladimiru Putinu, sprendimą atsakė Rusijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Verslininkas gauna Izraelio pilietybę. Ir kas? Tai jo teisė“, – apie žydų kilmės R. Abramovičių kalbėjo D. Peskovas.

Naujienų agentūrai AFP kreipusis į Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu (Benjamino Netanjahaus) biurą, atstovai šio pranešimo nei patvirtino, nei paneigė. Tuo tarpu oligarcho atstovas atsisakė komentuoti situaciją ir nurodė, kad tai yra jo asmeninis reikalas.

Izraelio sugrįžimo įstatymas kiekvienam žydui, jo vaikams ar anūkams suteikia teisę paprašius gauti šalies pilietybę.

R. Abramovičiui artimi šaltiniai anksčiau šį mėnesį sakė Rusijos ir pasaulio žiniasklaidai, kad verslininko JK viza pasibaigė, o naujo dokumento išdavimas trunka ilgiau nei paprastai.

Savaitraščio „The Sunday Times“ duomenimis, 51-ių R. Abramovičiaus turto vertė siekia 9,3 mlrd. svarų (10,7 mlrd. eurų). 2003-aisiais jis nupirko futbolo klubą „Chelsea“.

Informacija apie problemas su jo vizos pratęsimu pasirodė britų parlamentarams paskatinus vyriausybę pažaboti nešvarius Rusijos pinigus, tekančius per Londoną. Jie taip pat paragino tarptautinę bendruomenę šalinti dabartinių sankcijų Rusijos prezidentui V. Putinui artimiems oligarchams spragas.

Nuo 2000-ųjų iki 2008-ųjų R. Abramovičius ėjo Čukotkos srities gubernatoriaus pareigas ir skyrė šio atokaus Rusijos regiono vystymui milijonus JAV dolerių.

V. Putinas ne kartą ragino magnatą ir toliau dirbti gubernatoriaus poste, tačiau šis jau buvo pradėjęs gyventi ir Rusijoje, ir Britanijoje.

2005-aisiais R. Abramovičius pardavė naftos bendrovės „Sibneft“ kontrolinį akcijų paketą valstybiniam koncernui „Gazprom“ už 13 mlrd. JAV dolerių (11,2 mlrd. eurų).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių