Kolumbijos vyriausybė pasirašė istorinę taikos sutartį su FARC sukilėliais

  • Teksto dydis:

Kolumbijos marksistų sukilėlių grupuotė FARC pirmadienį pasirašė istorinę taikos sutartį su vyriausybe ir atsiprašė dėl nesuskaičiuojamos daugybės gyvybių, kurias nusinešė pusę šimtmečio šalį krėtęs pilietinis karas.

Per jaudinamą ceremoniją po atviru dangumi prezidentas Juanas Manuelis Santosas (Chuanas Manuelis Santosas) pasveikino partizanų lyderius, nusprendusius nuo ginkluotos kovos pereiti prie politinių priemonių, kai pasirašė sutartį su Kolumbijos revoliucinių ginkluotųjų pajėgų (FARC) lyderiu Rodrigo Londono (Rodrigu Londonu), dar žinomu kaip Timoleonu Jimenezu (Timoleonu Chimenesu) arba Timochenko (Timočenka).

Baltai apsirengę buvę nesutaikomi priešai pasirašė dokumentą ir šypsodamiesi paspaudė vienas kitam rankas, stebint garbiems svečiams iš užsienio. Šį jų žingsnį palydėjo garsūs džiaugsmingi šūksniai.

Ši ceremonija Karibų mieste Kartachenoje vainikavo ketverius metus trukusį taikos procesą, turintį užbaigti paskutinį didelį ginkluotą konfliktą abiejuose Amerikos žemynuose. Pasirašytą sutartį planuojama ratifikuoti per referendumą, įvyksiantį po savaitės.

„Atgimstame, kad pradėtume naują susitaikymo ir taikos kūrimo erą, – pareiškė Timochenko. – FARC vardu nuoširdžiai atsiprašau visų konflikto aukų už bet kokį skausmą, kurį galėjome sukelti per šį karą.“

Kaip nurodo Kolumbijos vyriausybė, šis konfliktas dėl teritorijų ir ideologijos nusinešė apie 260 tūkst. žmonių gyvybių. Dar 45 tūkst. žmonių dingo, o 6,9 mln. buvo priversti palikti savo namus.

Timochenko pažadėjo, kad FARC dabar pereis prie „politikos be ginklų“.

J.M.Santosas vėliau žengė į tribūną ir paskelbė žinią tūkstantiems FARC kovotojų, pasiruošusių sudėti ginklus džiunglėse išsibarsčiusiose savo stovyklose.

„Kai pradėsite grįžti į visuomenę ... kaip tėvynės, kurią visi mylime, vadovas pasveikinsiu jus, įžengusius į demokratiją“, – sakė prezidentas.

Tarp 2,5 tūkst. pasirašymo ceremoniją stebėjusių svečių buvo Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Ban Ki-moonas (Ban Kimunas), JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry (Džonas Keris) ir Vatikano valstybės sekretorius Pietro Parolinas (Pjetras Parolinas).

Taip pat dalyvavo virtinė Lotynų Amerikos valstybių vadovų, įskaitant Kubos prezidentą Raulį Castro (Raulį Kastrą) – jie sėdėjo ant pakylos šalia signatarų.

FARC politinė ateitis

FARC pradėjo karą prieš Kolumbijos vyriausybę 1964 metais, po armijos numalšinto valstiečių sukilimo.

Per dešimtmečius į šį konfliktą įsitraukė kelios kairiųjų sukilėlių grupuotės, dešiniojo sparno sukarintos organizacijos ir narkotikų kontrabandininkų gaujos.

Pagal naująją sutartį FARC dabar persitvarkys į politinę partiją. Prognozuojama, kad 57 metų Timochenko liks jos lyderis.

Atokioje džiunglių stovykloje prie Djamantės vakarų Kolumbijoje FARC kovotojas Davidas Preciado (Davidas Presjadas) šventė taikos susitarimą, žaisdamas furbolą su bendražygiais.

„Vyriausybė mūsų neįveikė, ir mes jų nenugalėjom. Mūsų 52 karo metai nenuėjo niekais, – jis sakė naujienų agentūrai AFP. – Žinoma, kad turėsime žengti į priekį kartu, susivieniję ... kad pagaliau pasiektume pergalę ir suteiktume galios žmonėms politinėmis priemonėmis.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių