Kremliaus kritikui W. Browderiui pateikti nauji kaltinimai

  • Teksto dydis:

Rusijos prokurorai paskelbė apie naują baudžiamąją bylą Kremliaus kritikui Williamui Browderiui (Viljamui Brauderiui) ir sakė, kad jis galbūt stovi už savo buvusio darbuotojo Sergejaus Magnitskio mirties Rusijos kalėjime.

Be to, prokurorai nurodė, kad teisininkas S. Magnitskis, kuris mirė 2009-aisiais, po tardymo izoliatoriuje praleistų metų, galėjo būti nunuodytas, ir užsiminė, kad galėjo būti panaudotos toksiškos medžiagos, esą gaminamos tik specializuotų Vakarų šalių laboratorijų.

S. Magnitskis kaltino kelis Rusijos vidaus reikalų ministerijos pareigūnus, jog jie organizavo mokesčių vengimo schemą, dėl kurios valstybė patyrė 235 mln. JAV dolerių (207 mln. eurų) žalą, tačiau vėliau jis buvo apkaltintas dėl tų pačių nusikaltimų, kuriuos tvirtino pats atskleidęs.

2008-aisiais jam buvo skirtas ikiteisminis areštas, o nepraėjus nė metams 37 metų teisininkas mirė dėl negydytos ligos.

W. Browderis tvirtino, kad S. Magnitskis buvo mirtinai nukankintas mušant ir kad jam nebuvo teikiama būtina medicinos pagalba.

W. Browderis, kuriam priklausė didelis investicinis fondas Rusijoje, tuomet pradėjo kampaniją už S. Magnitskio žudikų patraukimą atsakomybėn. Jungtinėse Valstijose jis prastūmė įstatymą, pagal kurį buvo įvestos sankcijos Rusijos aukšto rango pareigūnams, įskaitant prokurorus.

S. Magnitskio mirtis išprovokavo vieną iš didžiausių Vašingtono ir Maskvos ginčų pastaraisiais metais. Vadinamąjį Magnitskio įstatymą, atvėrusį kelią Vašingtonui įvesti griežtas sankcijas dešimtims Rusijos aukšto rango pareigūnų, JAV Kongresas priėmė 2012 metais. Šiems pareigūnams buvo uždrausta atvykti į Jungtines Valstijas arba suvaržytos jų galimybės vykdyti finansines operacijas.

Rusijos prokurorai pirmadienį paskelbė naujus kaltinimus W. Browderiui: nusikalstamos grupuotės organizavimu siekiant grobstyti lėšas Rusijoje. Prokurorai taip pat sakė įtariantys, kad S. Magnitskis kalėjime buvo nunuodytas, ir kėlė prielaidą, kad už šio nunuodijimo stovi W. Browderis.

„Tiriama versija dėl nunuodijimo panaudojant diversines chemines medžiagas, turinčias aliuminio junginių, sukėlusių ūmų jų širdies ir kepenų nepakankamumą... Tokiu būdu buvo inscenizuotas jų natūralios mirties vaizdas“, – trumpoje spaudos konferencijoje Generalinėje prokuratūroje sakė jos pareigūnas Michailas Aleksandrovas.

Pasak jo, be S. Magnitskio kalbama apie tokias W. Browderiui iškeltų bylų ir nusikalstamos bendruomenės, galbūt organizuotos šio finansininko, figūras kaip Valerijus Kuročkinas, Oktajus Gasanovas ir Sergejus Korobeinikovas.

Per Generalinės prokuratūros spaudos konferenciją buvo pareikšta, kad rusų tyrėjai tikrina versiją dėl minėtų asmenų smurtinės mirties ir įtarimus, kad jų nužudymą organizavo W. Browderis.

Pagal šią versiją britų finansininkas galėjo būti suinteresuotas, kad S. Magnitskis, V. Kuročkinas, O. Gasanovas ir S. Korobeinikovas mirtų, nes jie dalyvavo organizuotoje nusikalstamoje bendruomenėje ir „galėjo duoti parodymus prieš Browderį“.

Generalinė prokuratūra paaiškino, jog vieno Italijos tyrimų centro paskelbti tyrimai rodo, kad į organizmą patekus aliuminio junginių drauge su bendro apsinuodijimo, paveikiančio kepenis ir centrinę nervų sistemą, požymiais pasireiškia pakenkimas širdžiai ir išsivysto stiprus kardiotoksinis efektas.

„Būtent šie simptomai buvo stebimi prieš ponų Gasanovo, Kuročkino, Magnitskio mirtį. Toksiškų aliuminio junginių pėdsakų taip pat buvo aptikta Korobeinikovo kepenų audiniuose“, – nurodė Generalinė prokuratūra.

„Rusijoje išsamus tikslinis šių medžiagų tyrimas nebuvo vykdomas, – sakė prokuratūra. – Kelis dešimtmečius toksikologiniai aliuminio junginių tyrimai buvo vykdomi ir yra toliau vykdomi tik mokslo tyrimų organizacijose tokiose šalyse kaip JAV, Prancūzija, Italija; ypač kruopščiai tiriamas didelis chroniškas virtinės pavojingų aliuminio junginių toksiškumas, kai jie į žmogaus organizmą patenka per burną ar įkvėpus.“

„Daugelyje šalių sukaupta pakankamai didelė patirtis dėl įvairių aliuminio junginių gamybos ir jų pavojingo poveikio žmogui. Tai suteikė pagrindo NATO šalyse kariniais tikslais sukurti iš šių (junginių) toksiškesnius, žmonėms pavojingus,  vandenyje tirpius aliuminio junginius. Juos galima susintetinti tik specializuotose laboratorijose“, – pridūrė Rusijos generalinė prokuratūra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
Senai reik kaip su Rasputinu, ilgai žaidže dar su gaidžiu.

pagal

pagal portretas
stalina duok zmogu byla sukursim....

O prie ko cia Kremliaus kritika

O prie ko cia  Kremliaus  kritika portretas
kada jis voge pinigus ir ytariamas Magnickio nuzudymu jam gresia 20 metu kalejimo su jo turto ir bendrai su juo veikusiu korporaciju turto konfiskacija , bus paskelbta tarptautine paieska ir jis tures but suimtas bet kokioj saly , nors ta salis ir nebus pasirasius nusikalteliu isdavimo istatymo, jie privales suimt ir isduot ......
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių