Kremlius įspėjo JAV nesitraukti iš Irano branduolinio susitarimo

  • Teksto dydis:

Kremlius trečiadienį įspėjo Vašingtoną, kad pasitraukimas iš Irano branduolinio susitarimo turės rimtų pasekmių tarptautiniams santykiams ir tarptautinėms ginklų neplatinimo pastangoms.

„Tokie veiksmai gali rimtai paveikti situaciją, susijusią su Irano branduolinės programos klausimu, – žurnalistams sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas. – Tokie veiksmai neabejotinai gali būti žalingi visame pasaulyje tvyrančioms nuspėjamumo, saugumo, pastovumo ir ginklų neplatinimo nuotaikoms.“

Šie įspėjimai pareikšti penktadienį, JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) ruošiantis atskleisti atkaklesnę strategiją kovoje su augančia Irano galia.

Manoma, kad jis nenurodys trauktis iš istorinio 2015 metų branduolinio susitarimo, kuriuo buvo sustabdyta Irano branduolinė programa, mainais už sankcijų atšaukimą, bet gal būt paskelbs, kad susitarimas nebėra naudingas JAV.

Valstybės pareigūnų nuomonę, tarptautinio susitarimo D. Trumpas visiškai nesužlugdys, bet atvers kelią Kongresui spręsti dėl naujų sankcijų Iranui.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas, telefonu kalbėjęs su Irano užsienio reikalų ministru Mohammadu Javadu Zarifu (Mohamadu Džavadu Zarifu) sakė, kad Maskva yra visapusiškai įsipareigojus Irano branduolinei sutarčiai, oficialiai vadinamai Bendruoju išsamių veiksmų planu (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), penktadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.

Susitarimą pasirašė Iranas ir dar šešios įtakingiausios pasaulio valstybės: Didžioji Britanija, Kinija, Prancūzija, Vokietija, Rusija ir JAV, deryboms tarpininkavo Europos Sąjunga.

Likusios susitarimo šalys tvirtai remia susitarimą ir sako, kad Iranas laikosi savo įsipareigojimų stabdyti branduolinę programą.

Anot sutarties priešininkų, nors susitarimas padėjo pažaboti Irano branduolinę programą, jis taip pat užkirto kelią pastangoms konkuruoti su didėjančia Irano įtaka Artimuosiuose Rytuose.

Kremlius taip pat yra išreiškęs susirūpinimą, kad JAV į šalį neįsileido Rusijos karinės delegacijos, planavusios dalyvauti spaudos konferencijoje Jungtinių Tautų asamblėjos užkulisiuose.

„Mes labai nerimaujame dėl susiklosčiusios situacijos ir laikome ją netenkinama“, – žurnalistams sakė D. Peskovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių