Kremlius: Kim Jong Uno ir V. Putino susitikimas įvyks ketvirtadienį

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas susitiks Tolimųjų Rytų Vladivostoko mieste ketvirtadienį, pranešė Kremlius.

V. Putino patarėjas užsienio politikos klausimais Jurijus Ušakovas sakė, kad pirmasis abiejų lyderių susitikimas įvyks Vladivostoko uostamiestyje prie Ramiojo vandenyno. Paskui V. Putinas nuvyks į Pekiną dar vieno viršūnių susitikimo.

„Bus koncentruojamasi į politinį ir diplomatinį branduolinės problemos Korėjos pusiasalyje sprendimą“, – žurnalistams pareiškė J. Ušakovas.

„Rusija ketina visais būdais padėti konsoliduoti pozityvias tendencijas“, – sakė jis.

Rusijos ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimo buvo nekantriai laukiama nuo Kremliaus praėjusios savaitės pranešimo, kad abu lyderiai susitiks iki balandžio pabaigos.

Rusijos ir Šiaurės Korėjos vėliavos antradienį jau plevėsavo ant žibintų stulpų Vladivostoko Rusų saloje, kur, kaip tikimasi, įvyks susitikimas.

V. Putinas ne kartą kvietė Šiaurės Korėjos lyderį apsilankyti Rusijoje nuo to laiko, kai pernai Kim Jong Unas ėmėsi virtinės diplomatinių iniciatyvų.

Nuo 2018 metų kovo Šiaurės Korėjos lyderis, anksčiau vengdavęs išorinio pasaulio, surengė keturis susitikimus su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu), tris susitikimus su Pietų Korėjos prezidentu Moon Jae-inu (Mun Džejinu), du – su JAV prezidentu Donaldu Trumpu (Donaldu Trampu) ir vieną – su Vietnamo prezidentu.

Analitikai sako, kad dabar jis ieško platesnės tarptautinės paramos savo pozicijai ginče su Vašingtonu.

Per praėjusį Kim Jong Uno susitikimą su D. Trumpu vasario mėnesį Hanojuje Pchenjanas reikalavo iškart sušvelninti sankcijas, paskelbtas dėl jo branduolinių ginklų ir balistinių raketų programų.

Tačiau derybos žlugo dėl to, ko Šiaurės Korėja būtų pasirengusi atsisakyti mainais.

Praėjusią savaitę Pchenjanas kandžiai užsipuolė JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo (Maiką Pompėją) ir pareikalavo, kad jis būtų nušalintas nuo derybų. Toks pareiškimas buvo padarytas kelios valandos po Šiaurės Korėjos pranešimo, kad ji įvykdė naujo ginklo bandymą.

Maskva ragino švelninti sankcijas Šiaurės Korėjai, o JAV kaltino Rusiją bandant padėti Pchenjanui išvengti kai kurių priemonių. Rusija tai neigia.

Tai bus pirmas kaimyninių Rusijos ir Šiaurės Korėjos viršūnių susitikimas nuo Kim Jong Uno tėvo Kim Jong Ilo (Kim Čen Iro) susitikimo su Dmitrijumi Medvedevu Rusijoje prieš aštuonerius metus.

Ryšiai tarp Pchenjano ir Maskvos, kuri kažkada buvo svarbiausia jo sąjungininkė, palaikomi dešimtmečius.

Sovietų Sąjunga iškėlė Kim Jong Uno senelį Kim Il Sungą (Kim Ir Seną) Šiaurės Korėjos lyderiu ir buvo labai svarbi Pchenjano rėmėja bei pagalbos teikėja Šaltojo karo metais.

SSSR finansavimą Šiaurės Korėjai ėmė mažinti jai 9-ajame dešimtmetyje pradėjus siekti susitaikymo su Seulu. Vėliau Pchenjanas smarkiai nukentėjo subyrėjus Sovietų Sąjungai.

Tuomet svarbiausia izoliuotos Šiaurės Korėjos sąjungininke, didžiausia prekybos partnere ir gyvybiškai svarbia kuro tiekėja tapo Kinija.

Pasak analitikų, siekdamas bendravimo su Rusija Kim Jong Unas gali mėginti atsverti Pekino įtaką, o V. Putinas labai nori galimybių Rusijai daryti įtaką dar viename pasaulio „karštajame taške“.

Rusijoje rengiamasi susitikimui

Rusijoje vyksta pasirengimas Šiaurės Korėjos lyderio ir rusų prezidento susitikimui, antradienį pranešė Rusijos pareigūnai ir žiniasklaida.

Vladivostoko uostamiestyje prie Ramiojo vandenyno imamasi virtinės neįprastai griežtų saugumo priemonių. Laivybos pareigūnai antradienį paskelbė, kad vandenys aplink Rusų salą, esančią prie pietinio Vladivostoko pakraščio, nuo trečiadienio ryto iki penktadienio ryto bus uždaryti visam laivų eismui.

Šioje saloje įsikūręs universitetas su konferencijų sale laikomas tikėtina viršūnių susitikimo vieta.

Atskirai vietos žiniasklaida pranešė, kad kai kurios platformos pagrindinėje Vladivostoko traukinių stotyje bus uždarytos kelias dienas, o trečiadienį prie traukinių stoties keisis autobusų maršrutai.

Naujienų svetainė Vl.ru pranešė, kad municipalinė valdžia ėmėsi tvarkyti įvažiavimą ir išvažiavimą iš stoties, kad jie nebūtų tokie statūs. Kaip spėjama, tai daroma tam, kad Kim Jong Uno kortežas galėtų nuvažiuoti tiesiai nuo platformos.

Kim Jong Unas, kaip ir jo tėvas, vengia kelionių lėktuvais ir į Vladivostoką, esantį maždaug 675 km į šiaurės rytus nuo Pchenjano, tikriausiai atvyks traukiniu.

Anksčiau antradienį Šiaurės Korėja trumpu, dviejų sakinių pareiškimu patvirtino įvyksiant šį viršūnių susitikimą.

Kol kas Šiaurės Korėja negavo to, ko labiausiai norėjo iš Kim Jong Uno pastarojo meto susitikimų su įvairiais pasaulio lyderiais: griežtų tarptautinių sankcijų sušvelninimo.

Nuogąstaujama, jog neseniai įvykdytas Šiaurės Korėjos ginklo bandymas ir virtinė kandžių pastabų Vašingtono adresu dėl įstrigusių derybų su Pchenjanu reiškia, kad Šiaurės Korėja vėl gali grįžti prie branduolinių ir tolimojo nuotolio raketų bandymų, dėl kurių 2017-aisiais Azijoje daug kas baiminosi karo.

Neaišku, kaip ir ar V. Putinas stums į priekį įstrigusias derybas dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų. Kim Jong Uno vizitas galėtų būti labiau susijęs su abiejų šalių ekonominiais interesais.

Rusija norėtų didesnių galimybių naudoti Šiaurės Korėjos naudingąsias iškasenas, įskaitant retuosius metalus. Pchenjanas savo ruožtu labai nori elektros tiekimo iš Rusijos ir siekia pritraukti rusiškų investicijų savo nušiurusioms gamykloms, geležinkeliams ir kitai infrastruktūrai modernizuoti.

Šiaurės Korėja praėjusią savaitę paskelbė išbandžiusi naujo tipo „taktinį valdomą ginklą“. Nors mažai tikėtina, kad tai buvo draudžiamas vidutinio ar tolimojo nuotolio balistinės raketos bandymas, galintis sužlugdyti derybas, pranešimas signalizavo apie augantį Šiaurės Korėjos nusivylimą diplomatinių pastangų nesėkme.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik tokia pati salis

tik tokia pati salis portretas
gali isileisti sita pig

idomu

idomu portretas
kuo sitas azijatiskas burbulis maitinasi ar ne savo tevynainiais?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių