Krizė pavogė Kalėdas iš Rio de Žaneiro

  • Teksto dydis:

Grinčas, kurio vaidmenį atlieka sunki recesija, milžiniška korupcija ir nemokamos algos, pavogė Kalėdas iš Rio de Žaneiro.

Padėtis Brazilijos vakarėlių mieste yra tokia sudėtinga, kad valdžiai teko atsisakyti planų įrengti tradicinę milžinišką plaukiojančią Kalėdų eglutę. Teko atsisakyti ir tradicijos papuošti gatves šviečiančiomis girliandomis.

Niūru prieš šių metų Kalėdas ir parduotuvėse.

„Kalėdos tikrai niūrios. Žmonių šventė šįkart neįkvepia, – pareiškė 41 metų amžiaus Daniela Santiago (Daniela Santjago), pigiais Kinijoje pagamintais žaislais prekiaujančioje parduotuvėje ieškanti dovanų vaikams. – Dauguma mano draugų ir šeimos narių jaučiasi prislėgti.“

Savo darbą žmogiškųjų išteklių srityje praradusi ir nuo to laiko darbo neturinti D. Santiago gyvena su savo motina, mokyklos mokytoja, kuri viso darbo užmokesčio nėra gavusi nuo rugsėjo mėnesio.

Sunku net įsivaizduoti, kad vos prieš kelis mėnesius Rio de Žaneire vyko olimpinės žaidynės.

Šiandien pagrindinės pokalbių „nuostabiajame mieste“ temos – nusikaltimai ir tai, ką visi paprasčiausiai vadina „crise“, tai yra krize.

Žodis „crise“ vartojamas, kai kalbama apie Braziliją alinančią sunkią recesiją, apie Rio de Žaneiro valstijos vyriausybę, atsidūrusią ant bankroto ribos, apie investuotojus, bėgančius iš šalies, apie beveik 12 proc. siekiantį nedarbo lygį ir apie visuotinai paplitusią korupciją.

Kirpyklos Kopakabanoje klientai „apie krizę kalba nuolat“, pareiškė 41 metų amžiaus kirpėjas Jorge Almeida (Chorchė Almeida), kurio svainė, dirbanti gydytoja, yra viena iš tų valstybės tarnautojų, kuriems jau du mėnesius nemokama alga.

Jo skaičiavimais, palyginti su paskutinėmis 2015 metų savaitėmis, klientų sumažėjo 20–30 procentų. „Šukuosenos dabar yra antroje vietoje. Pirmoje vietoje – tai, kas iš tiesų būtina, kaip antai maistas.“

Slogios nuotaikos ir paplūdimiuose

Gerokai kuklesnė šiemet bus ir Rio de Žaneiro Naujųjų Metų puota, o į tą vakarėlį Kopakabanos paplūdimyje suskaičiuoti paskutinių metų sekundžių paprastai suplūsta iki 2 mln. žmonių.

Miesto valdžia jau pranešė, kad milžiniški fejerverkai, vieni garsiausių visame pasaulyje, šiemet bus ketvirtadaliu trumpesni – truks tik 12 minučių vietoj įprastų 16-os.

Vieno iš paplūdimio gultų nuomos punktų vadovė Elaine Maria Silva (Elein Marija Silva) sako, kad įprasto priešnaujametinio šurmulio šiemet nėra.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių