Kroatija ir Slovėnija tebesiginčija dėl teritorijų Adrijos jūroje

Kroatija ir Slovėnija šiandien praleido paskutinę progą rasti abipusį sprendimą dėl ginčytinų teritorijų Adrijos jūroje. Slovėnija nuo rytojaus žada bausti žvejus iš Kroatijos, įplaukusius į Hagos nuolatinio arbitražo teismo sprendimu jai priskirtą teritoriją. Zagrebas su sprendimu nesutinka ir ragina Liublijaną nesiimti vienašališkų veiksmų.

 

Šis Kroatijos žvejas jau pusę metų žvejoja prižiūrimas ypatingu budrumu. Nuo Kroatijos sienos jį palydi kroatų policija, netrukus jį pasitinka slovėnų pareigūnai. Iki šiol Slovėnijos, kuriai ši teritorija priskirta teismo sprendimu, pareigūnai kroatų žvejus tik patikrindavo ir perspėdavo, bet nuo rytojaus jau galės bausti. Tačiau nei šis žvejas, nei jo kolegos neketina paisyti teisinio sprendimo dėl šalių jūrinės sienos perbraižymo.

„Šis ginčas yra ne dėl žvejybos, tai ginčas dėl teritorijos. Tai – nacionalinio intereso klausimas. Mūsų buvimas čia yra mūsų būdas apginti Kroatijos teritoriją, apginti teritorinį vientisumą – ne tik mums, bet ir ateities kartoms“, – sakė žvejys iš Kroatijos Danilo Latin.

Ginčas dėl teritorijos Pirano įlankoje, Adrijos jūroje, tęsiasi pustrečio dešimtmečio. Slovėnijai teismo sprendimu priskirta du trečdaliai įlankos teritorijos, Kroatija pretenduoja į pusę. Slovėnijos premjeras patvirtino, kad šalis vienašališkai įgyvendins teismo sprendimą.

„Nuo gruodžio 30 d. mes imsime laikytis susijusių teisės aktų, kuriuos esame priėmę. Mes pažymėsime šalies sieną, visos valdžios institucijos bendradarbiaus, siekdamos įgyvendinti šį teismo sprendimą“, – kalbėjo Slovėnijos ministras pirmininkas Miro Ceraras.

Zagrebas vos tik priėmus nutarimą pareiškė, kad su juo nesutiks, esą jis priimtas neobjektyviai, nes prieš dvejus metus teismo sprendimo priėmime dalyvavo Slovėnijos teisėjas. Kroatijos premjeras nepailsta kartoti, kad klausimas gali būti išspręstas tik konstruktyviu dialogu – šalis reikalauja dar vienų derybų.

„Aš kartoju, kad remiantis tarptautine teise, teismo sprendimas, kurį palaiko Slovėnija, negali būti įgyvendintas be abiejų pusių pritarimo. Todėl raginu Slovėnija susilaikyti nuo vienašališkų veiksmų ir vengti galimų incidentų“, – teigė Kroatijos ministras pirmininkas Andrejus Plenkovičius.

Teismas buvo davęs šalims pusę metų susitarti dėl nutarimo įgyvendinimo, tačiau nutarimo įsigaliojimo išvakarėse taikaus sutarimo – nė kvapo. Pastaruoju metu, tai – vienas aštriausių teritorinių ginčų dėl sienos tarp Europos Sąjungos narių.


Šiame straipsnyje: KroatijaSlovėnijaAdrijos jūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai kada vėl šaudytis pradės?

baisu

baisu portretas
"Sirija" Europos centre. Bus baisu. Dar vienas konfliktinis zidinys. Kad tik vanka nepasuinaudotu proga ir uzgrobs buferine zona.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių