Kuboje įvyko referendumas dėl naujosios konstitucijos

  • Teksto dydis:

Kubiečiai sekmadienį balsavo referendume dėl naujosios konstitucijos, Jungtinėms Valstijos didinant spaudimą šaliai dėl jos paramos Venesuelos socialistų vyriausybei.

Balsavimo, kurį vyriausybė pavertė plebiscitu dėl socializmo „nepakeičiamo“ vaidmens saloje, rezultatai turi būti paskelbti vėliau pirmadienį.

„Mes, kubiečiai balsuojame dėl naujosios konstitucijos, balsuojame už Lotynų Ameriką ir Karibus“, – atiduodamas balsą sakė prezidentas Miguelis Diazas-Canelis (Migelis Diasas-Kanelis).

„Be to, balsuojame už Venesuelą, giname Venesuelą, nes Venesueloje sprendžiamas žemyno orumas“, – pareiškė jis.

M. Diazas-Canelis taip pat užsipuolė Čilės, Kolumbijos ir Paragvajaus prezidentus, kurie šeštadienį parėmė venesueliečių opozicijos lyderio Juano Guaido (Chuano Gvaido) pastangas jėga įvežti į Venesuelą humanitarinę pagalbą per Kolumbijos sieną.

„Grupė prezidentų Kolumbijos pasienyje panašūs į klounus“, – teigė Kubos lyderis.

M. Diazas-Canelis socialiniame tinkle „Twitter“ vėliau parašė: „Imperija ir jų liokajai patyrė nesėkmę, bet imperija neatsisako savo planų. Tęskime kovą.“

Havana ragina tarptautinę bendruomenę paremti Kubos pietinę sąjungininkę, kuriai gresia tapti JAV „karinės agresijos“ auka.

Venesuelos prezidentas Nicolas Maduro (Nikolas Maduras) tvirtina, kad humanitarinė pagalba, daugiausiai siunčiama Vašingtono, yra pretekstas JAV invazijai.

Pasak Kubos tarnybų, balsą referendume atidavė daugiau kaip 80 proc. registruotų rinkėjų.

87 metų eksprezidentas Raulis Castro (Raulis Kastras), tebeeinantis svarbias valdančiosios Komunistų partijos pirmojo sekretoriaus pareigas, balsuodamas ryte nepadarė jokio pareiškimo, pranešė vietos žiniasklaida.

„Farsas ir apgaulė“

Plebiscitas Kuboje surengtas JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) praėjusią savaitę pareiškus, jog kairiųjų ideologija „miršta“.

Tačiau toks D. Trumpo pareiškimas tik paskatino kubiečius balsuoti už naująją konstituciją, patvirtinančią socializmo ir komunizmo esminį vaidmenį Kuboje, naujienų agentūrai AFP sakė analitikas Carlos Alzugaray (Karlas Alsugarajus).

„Daugelis jo citatas pamačiusių žmonių balsuos „už“, nes jie nori apginti savo nepriklausomybę nuo JAV grėsmės“, – teigė ekspertas.

Tuo metu JAV senatorius Marco Rubio (Markas Rubijas), kurio tėvai yra gimę Kuboje, užsipuolė Havaną per „Twitter“.

„Vadinamasis „referendumas“ Kuboje yra dar vienas Kubos diktatūros manevras, kuriuo ji siekia išlaikyti valdžią savo rankose“, – parašė politikas.

„Šiandien surengtas plebiscitas yra tikras Komunistų partijos farsas ir apgaulė. #NeteisėtaKonstitucija“, – pridūrė jis.

Naujoji konstitucija, pakeisianti 1976 metais priimtą versiją, numato tam tikrą laisvosios rinkos ir privačių investicijų vaidmenį, bet tiktai prižiūrint Komunistų partijai.

Dokumente socializmas įtvirtinamas kaip šalies vienintelė ideologija, nors tokį žingsni kritikuoja Katalikų Bažnyčia.

Kubos uždraustoji opozicija, paprastai raginanti nedalyvauti balsavimuose ar gadinti biuletenius, šįkart agitavo balsuoti prieš naują pagrindinį įstatymą.

„Akivaizdu, kad tai yra ne tik „ne“ konstitucijai, tai – „ne“ režimui, siekiančiam amžinai išlaikyti valdžią savo rankose“, – AFP sakė disidentas Jose Danielis Ferreras (Chosė Danielis Fereras).

Referendumo dalyviai turėjo du pasirinkimus: balsuoti už arba prieš naująjį konstitucijos tekstą.

„Du pasirinkimai: vienas – palankus režimui, o kitas – vienintelė galimybė žmonėms per daugelį metų pasakyti „ne“, – pridūrė J. D. Ferreras.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių