Kyšininkavimu kaltinamas buvęs Peru prezidentas slapstosi užsienyje

  • Teksto dydis:

Peru prezidentas Pedro Pablo Kuczynski (Pedras Pablas Kučynskis) sekmadienį paragino JAV vadovą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) išsiųsti namo kyšininkavimu kaltinamą ir iš Peru pasprukusį buvusį šalies lyderį Alejandrą Toldeą (Alechandrą Toledą), kuris, kaip manoma, yra Jungtinėse Valstijose.

Kilpa apie A.Toledo, regis, veržiama vis smarkiau – Izraelis pareiškė, kad neįsileis buvusio Peru lyderio, kaltinamo ėmus kyšius iš Brazilijos statybų milžinės „Odebrecht“.

„Prezidentas P.P.Kuczynski paprašė Donaldo Trumpo… su Valstybės departamentu įvertinti galimybę parsiųsti A.Toledo atgal į Peru“, kur jis kaltinamas paėmęs 20 mln. JAV dolerių (18,7 mln. eurų) kyšį, kai ėjo prezidento pareigas, nurodė valstybinė naujienų agentūra „Andina“. 

Tačiau Jungtinės Valstijos, kur, kaip manoma, slapstosi A.Toledo, pareiškė, kad negali jo areštuoti negavusios išsamesnės informacijos apie eksprezidentui iškeltą bylą, nurodė Peru pareigūnai, šiuo metu skubiai rengiantys kolegoms Amerikoje tyrimo dokumentus.

2001-2006 metais šaliai vadovavęs A.Toledo, anksčiau šlovintas kaip aktyvus kovotojas su korupcija, kaltinamas savo prezidentavimo laikotarpiu paėmęs stambų kyšį iš „Odebrecht“ mainais į didžiulės vertės kontraktą nutiesti greitkelį tarp Brazilijos ir Peru.

Peru policija paskelbė A.Toledo paiešką, kai ketvirtadienį vakare teisėjas išdavė buvusio valstybės vadovo arešto orderį. Už informaciją, kuri padėtų sulaikyti A.Toldeo, pažadėtas 30 tūkst. JAV dolerių atlygis.

Peru pareigūnai mano, kad 70-metis A.Toledo šiuo metu yra San Francisko mieste. Jis yra vizituojantis profesorius Stanfordo universitete.

Peru vyriausybė užsiminė, kad A.Toldeo gali mėginti sprukti į Izraelį, kurio pilietybę turi jo žmona, Prancūzijoje gimusi Elaine Karp (Elein Karp).

„Iš patikimo šaltinio girdėjome, kad jis mėgina bėgti į Izraelį. Todėl informavome apie tai Izraelį“, – Peru radijui RPP sakė Carlosas Basombrio (Karlosas Basombrijas).

Izraelis suskubo užkirsti kelią tokiems A.Toledo ketinimams.

„A.Toledo buvo įleistas į Izraelį tik tuomet, kai bus išspręstas su juo susijęs reikalas Peru“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Emmanuelis Nahshonas (Emanuelis Nahšonas).

Peru pareigūnai turi teismo išduotą leidimą sulaikyti A.Toledo ir 18 mėnesių laikyti jį suimtą, kol bus baigtas tyrimas.   

Buvęs valstybės vadovas kaltinamas prekyba poveikiu ir pinigų plovimu.

Šiuo metu A.Toledo galėtų išvykti iš Jungtinių Valstijų, nes šios dar nėra gavusios dokumentų, kuriais grindžiamas jo arešto orderis, sakė C.Basombrio.

Izraelio užsienio reikalų ministerija kiek vėliau pranešė, kad A.Toledo nebuvo sekmadienį vakare iš San Francisko pakilusiame lėktuve, kuris nusileido pagrindiniame šalies tarptautiniame oro uoste. 

A.Toledo neigia visus kaltinimus ir vadina tai politiniu persekiojimu. Tačiau tų pinigų kilmės buvęs prezidentas negali paaiškinti.

Paprašė D. Trumpo išduoti eksprezidentą

Peru prezidentas Pedro Pablo Kuczynski (Pedras Pablas Kučynskis) paragino JAV vadovą Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) apsvarstyti galimybę išduoti iš šalies pabėgusį, kaip spėjama, Jungtinėse Valstijose esantį eksprezidentą Alejandro Toledo(Alechandrą Toledą), kaltinamą kyšio paėmimu.

„Prezidentas P.P.Kuczynski paprašė Donaldo Trumpo drauge su Valstybės departamentu įvertinti galimybę išsiųsti A.Toledo atgal į Peru“, kur jis ieškomas dėl kaltinimų esą eidamas valstybės vadovo pareigas paėmęs 20 mln. dolerių (18,7 mln. eurų) kyšį, sekmadienį pranešė valstybinė naujienų agentūra „Andina“.

Pats A.Toledo socialiniame tinkle „Twitter“ vėlų sekmadienio vakarą parašė pranešimą, tačiau savo buvimo vietos neatskleidė. Jis neigė, kad slapstosi nuo teisėsaugos, nes jam išvykstant iš Peru kaltinimai jam pateikti nebuvo.

„Limos teismas nereikalavo mano parodymų, kad padėčiau jo tyrimui. Priešingai – jis apkaltino mane nusikaltimais, kurių nepadariau, ir kurių teismas negali įrodyti“, – sakė jis.

A.Toledo pavadino jam iškeltus kaltinimus politiniu persekiojimu. Tačiau jis nepaaiškino, iš kur atsirado minėti pinigai.

Baltųjų rūmų ataskaitoje apie telefoninį pokalbį tarp P.P.Kuczynski ir D.Trumpo buvęs Peru prezidentas neminimas.

Joje sakoma, kad politikai aptarė „humanitarinę situaciją“ ir kitas problemas Venesueloje bei „poreikį skatinti demokratinį valdymą visame Vakarų pusrutulyje“.

Baltieji rūmai taip pat užsiminė apie D.Trumpo ir P.P.Kuczynski būsimą susitikimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių