Kyšius moka kas dešimtas pasaulio gyventojas

Kyšius moka kas dešimtas pasaulio gyventojas

Organizacijos „Transparency International“ (TI) atlikta apklausa parodė, kad milijonai žmonių visame pasaulyje moka kyšius, praneša agentūra AP.

Anot 62 valstybėse atlikto tyrimo, 9 proc. respondentų nurodė per praėjusius 12 mėnesių bent kartą davę kyšį, sakoma trečiadienį Briuselyje pristatytoje ataskaitoje. Ypač ši problema paplitusi Afrikoje ir Lotynų Amerikoje, kur mokėję kyšius prisipažino atitinkamai 36 ir 17 proc. gyventojų.

Tačiau korupcija, anot tyrimo, išplitusi ir dalyje Pietryčių Europos. Pavyzdžiui, net 66 proc. apklaustų albanų teigė per praėjusius 12 mėnesių bent kartą kyšininkavę. Tai yra rekordas tarp 62 valstybių. Rumunijoje, kuri sausį prisijungs prie Europos Sąjungos (ES), 20 proc. gyventojų skundėsi dėl kyšių reikalavimo. Panaši padėtis yra Graikijoje ir Čekijoje (po 17 proc.).

Dažniausiai pasaulyje kyšiai duodami policininkams, po to valdininkams už dokumentų ir įvairių leidimų išdavimą, trečioje vietoje - teisingumo žinybų atstovams.

Nors, pasak apklausos, Vakarų Europoje kyšiai mokami palyginti retai, 70 proc. respondentų šiame regione teigė esantys nepatenkinti valstybės pastangomis kovojant su korupcija. 14 proc. netgi pareiškė, kad oficialios tarnybos skatina korupciją.

Vakarų Europoje korumpuotomis pirmiausiai laikomos politinės partijos, po to įmonės ir privatus sektorius.

TI užsakymu 60 tūkst. žmonių 62 šalyse apklausė nuomonių tyrimo institutas „Gallup“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių