L. Linkevičius: ES nesugeba priimti svarbių sprendimų

ES nesugebėjimą priimti svarbių sprendimų, LRT.lt sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius po to, kai ES nepavyko pasiekti vieningos pozicijos dėl laisvosios prekybos su Kanada (CETA) susitarimo. 

„Nesklandumai dėl sutarties su Kanada kelia grėsmę ir Transatlantinės laisvos prekybos susitarimui (TTIP) tarp ES ir JAV, o kliuvinių ir opozicijos ten ir taip yra daug. Daugeliu atvejų priešininkų argumentai yra nepagrįsti, tačiau jie sukuria emocijų bangą ir žmonės iš inercijos protestuoja, patys tiksliai nežinodami prieš ką“, – kalba L. Linkevičius.

Keisti sprendimų priėmimo tvarką

ES ir Kanada atšaukė planus ketvirtadienį Briuselyje surengti viršūnių susitikimą, nes Belgija paprašė daugiau laiko, kad galėtų pritarti istorinei sutarčiai su Kanada.

„Vertinu tai blogai, nes šis susitarimas buvo rengiamas septynerius metus. Maža to, jis buvo laikomas pavyzdiniu kalbėjimu su strategine Europos partnere Kanada, kuri, nors ir užjūryje, yra svarbi Europos ekonominė partnerė, vertybių atžvilgiu europietiška šalis.

Tačiau sprendimas užkliuvo vienoje Belgijos provincijų, todėl atšauktas viršūnių susitikimas. Susitikimo atšaukimas yra suprantamas, kaip ir tai, kad nėra paskirta kitų jo datų. Belgijos vicepremjeras ir užsienio reikalų ministras šį vakarą vėl ketina kalbėtis šia tema su regiono lyderiais.Tačiau tai rodo ES nesugebėjimą priimti svarbių sprendimų“, – kalba L. Linkevičius.

Lietuvos užsienio reikalų ministro teigimu, tai rodo ES nesugebėjimą priimti svarbius sprendimus. Pasak jo, tai nėra vienintelis tokio nesugebėjimo pavyzdys.

„Neseniai susitikinėjau Nyderlandų parlamente su frakcijų atstovais ir parlamentarais dėl kito sprendimo, kuris gali užstrigti dėl vienos ES šalių, Olandijos, pozicijos –ratifikuoti ar ne asociacijos susitarimą su Ukraina. Tai dar vienas netikėtas kliuvinys Sąjungos viduje. Mums reikia rimtai susirūpinti dėl sprendimų priėmimo procedūrų ES. Šalys turėtų suprasti, kad absoliuti mažuma negali diktuoti valios pusei milijardo ES piliečių“, – pažymi užsienio reikalų ministras.

Kelia grėsmę kitiems susitarimams

Pasak L. Linkevičiaus, reikėtų galvoti ir apie sprendimų ES priėmimo tvarkos keitimą, ir apie esminių, giluminių ES problemų, kurios kliudo vieningai pozicijai, sprendimą.

„Suprantu, kai stabdant kokį nors procesą, pateikiami svarūs argumentai, bet daugybe atvejų tie argumentai yra populistiniai, nepagrįsti. Tai neramina ir, matyt, sprendimų priėmimo mechanizmas turėtų būti tobulinamas. Beje, apie tai vyksta diskusijos. Jei tokia praktika tęsis, kokią matome sutarties su Kanada atveju, tai gali būti, kad mums apskritai daugiau nepavyks sudaryti jokių prekybos susitarimų“, – teigia pašnekovas.

L. Linkevičiaus teigimu, nesklandumai dėl sutarties su Kanada kelia grėsmę ir TTIP, kadangi kliuvinių ir opozicijos šiam susitarimui taip pat yra daug.

„Daugeliu atvejų priešininkų argumentai yra išgalvoti ir nepagrįsti, tačiau jie sukuria emocijų bangą ir žmonės iš inercijos protestuoja, patys tiksliai nežinodami prieš ką. Žinoma, yra ir argumentuotos opozicijos, tačiau nemažai – sugalvotos.

Bėda ta, kad mes pasyviai stebime tą kritiką, o po to bandome atremti, paneigti kai kuriuos neteisingus faktus. Tai yra kur kas sunkiau, nei patiems aiškinti žmonėms laiku, o ne per vėlai, ką tai reiškia, kiek kainuoja ir kokia naudą duoda“, – sako L. Linkevičius.

Kalbant apie sutartį su Kanada, anot užsienio reikalų ministro, kitų kliuvinių, kaip tik Belgijos Valonijos regionas, sutarčiai nėra. L. Linkevičiaus teigimu, Belgijoje svarbu išsiaiškinti argumentus ir pasiekti susitarimą. „Belgijos federalinei valdžiai reikėtų veikti efektyviau, ką jie ir ketina daryti“, – sako L. Linkevičius.

CETA yra ambicingiausias ES laisvosios prekybos susitarimas. Jis panaikintų beveik visus Europos rinkos su 508 mln. žmonių ir dešimtos didžiausios pasaulio ekonomikos prekybos tarifus. Tačiau Belgijos Valonijos regionas sutarčiai prieštarauja ir nori tvirtesnių garantijų dėl darbo ir aplinkos apsaugos, aiškesnių vartotojų standartų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Čiubaka

Čiubaka portretas
šaunu, jog mažiau kiaulių prie lovio bus

Vanda

Vanda portretas
Peršasi mintis, kad šis ponas yra visa galva protingesnis už ES biurokratus. Antra - baisu kai žmogus keičia spalvas. Praeities neužtušuosi.

Dauguma ES

Dauguma ES portretas
"valstijų" nors ir šoka pagal jankių dūdą, tačiau supranta, kad rusofobija tai liga ir nuo jos reikia gydytis. Dėja, to nesupranta nesubrendę politikėliai komjaunuoliai. Vargšas žmogelis nesubranta, kad pyktis ir neapikanta žlugdo varšą iš vidaus.
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių