Latvija naująjį prezidentą turės birželio 3 dieną?

  • Teksto dydis:

Latvijos vyriausybės vadovė Laimduota Straujuma prognozuoja, kad naujasis šalies prezidentas bus sėkmingai išrinktas birželio 3 dieną, o valdančiosios koalicijos partijoms visgi pavyks susitarti dėl bendro kandidato.

Valdančioji centro dešinės Žaliųjų ir valstiečių sąjunga ( ZZS) į prezidentus iškėlė gynybos ministro Raimondo Vėjuonio kandidatūrą, o centro dešinioji „Vienybė“, kuri yra didžiausia valdančiosios koalicijos narė, pareiškė paramą šiam kandidatui.

Tuo tarpu valdantysis konservatyvus Nacionalinis aljansas kandidatu iškėlė Europos Teisingumo Teismo teisėją Egilą Levitą.

Premjerė pirmadienį žurnalistams sakė, kad negali prognozuoti, kas laimės rinkimus, bet išreiškė viltį, jog abu koalicijos kandidatai liks iki galutinio rinkimų rato ir prieš galutinį balsavimą koalicijai visgi pavyks pasiekti susitarimą.

Paklausta, ar Latvija birželio 3 dieną turės naują valstybės vadovą, L.Straujuma atsakė: „Manau, taip“.

Ji taip pat sakė, kad tuo atveju, jei į galutinį rinkimų ratą pateks tik vienas iš koalicijos kandidatų, koalicijos partnerės surengs susitikimą, kad susitartų, jog visi koalicijai priklausančių partijų deputatai balsuotų už tą kandidatą.

Tuo tarpu vienas Nacionalinio aljanso atstovas pareiškė, kad jei jų kandidatas E.Levitas nepateks į paskutinį rinkimų ratą, partija šauks jungtinį savo valdybos ir frakcijos posėdį, kuriame bus tariamasi dėl tolesnių veiksmų.

Sekmadienį baigėsi kandidatų į prezidento postą kėlimas. Iš viso buvo iškelti keturi kandidatai: R.Vėjuonis, E.Levitas, parlamentaras Sergejus Dolgopolovas (iškėlė opozicinis prorusiškas kairiųjų „Santarvės centras“) ir parlamentaras Martinis Buondaras (iškėlė opozicinis Latvijos regionų susivienijimas).

Prezidentas bus renkamas birželio 3 dieną per neeilinį plenarinį Seimo posėdį.

Kad būtų išrinktas prezidentu, kandidatas per balsavimą turi surinkti mažiausiai 51 iš 100 Latvijos Seimo narių balsų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių