Latvijoje suimti trys asmenys, siejami su KPV LV partijos finansavimo byla

  • Teksto dydis:

Latvijos korupcijos prevencijos biuras (KNAB) sulaikė tris asmenis, tarp jų - vieną parlamento narį, atlikdamas baudžiamąjį tyrimą dėl įtariamo neteisėto partijos KPV LV finansavimo, trečiadienį pranešė pareigūnai.

Anksčiau buvo pranešta, kad KNAB pareigūnai sulaikė šiai partijai priklausantį Artusą Kaiminį ir atliko kratas partijos tarybos nario Ačio Zakatistovo bei verslininko Viesturo Tamužo namuose.

KPV LV vicepirmininkė Linda Liepinia žurnalistams patvirtino, kad vienas iš trijų šioje byloje sulaikytų asmenų yra A. Zakatistovas.

KNAB trečiadienį paskelbė pranešimą, kuriame informavo apie tris areštus, tačiau asmenų pavardžių ir jų partijų nenurodė. Korupcijos prevencijos biuras atsisakė pateikti daugiau informacijos, argumentuodamas tuo, kad nenori pakenkti tyrimui.

Remiantis minėtu pranešimu, biuras pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl vienos politinės organizacijos neteisėto  finansavimo, pagalbos ir bendrininkavimo vykdant neteisėtą politinės organizacijos finansavimą bei neteisėto finansavimo reikalavimo ir ėmimo. Už šiuos teisės pažeidimus numatyta 2–3 metų laisvės atėmimo, viešųjų darbų bausmė arba bauda.

Trečiadienį Latvijos Saeima suteikė KNAB leidimą suimti A. Kaiminį dviem paroms. Vėliau teismas gali nuspręsti pratęsti jo suėmimą.

Remiantis BNS gauta informacija, 2017 metų birželio 5 dieną pradėto tyrimo metu buvo surinkta medžiagos, liudijančios apie įtariamą nusikalstamą veiką, užtikrinusią KPV galimybę gauti neteisėtą finansavimą. Esama duomenų, kad A. Kaiminis prašė vieno verslininko priimti į darbą jam pavaldžioje įmonėje fiktyvių darbuotojų, o atlyginimus skirti neteisėtam KPV LV partijos finansavimui ir parlamentaro asmeninėms reikmėms.

Ikiteisminis tyrimas nustatė, kad 2016 metų pavasarį  „Eco Baltia“ pirmininkas Viesturas Tamužas vienai jo koncernui priklausančiai įmonei pareiškė norintis įdarbinti Atį Zakatistovą savo patarėju strateginiais klausimais. Atsižvelgusi į V. Tamužo prašymą, kompanija „Per Capita“ pasamdė A. Zakatistovą, o vėliau pratęsė jo darbo sutartį, nors šis jokių konsultacijų nesuteikė.

Kiekvieną mėnesį savo fiktyviam konsultantui „Per Capita“ mokėdavo 2 tūkst. eurų mėnesinį darbo užmokestį, kol žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie A. Zakatistovo ir V. Tamužo pokalbius. Iš jų sužinota apie kas mėnesį iš V. Tamužo gaunamą 2 tūkst. eurų „atlygį“.

Pranešama, kad per vieną susitikimą su A. Kaiminiu V. Tamužas užsiminė apie galimą atlygį už partijos finansavimą ir nurodė, kad tai galėtų būti pinigai, valdžia arba ekonomikos ministro portfelis.

Tyrimo metu surinkti įrodymai leidžia manyti, kad minėtais pinigais buvo dengiamos partijos KPV LV išlaidos, jų neįtraukiant į partijos finansines ataskaitas. Suvokdami savo nusikalstamos veikos pobūdį A. Kaiminis, A. Zakatistovas ir V. Tamužas savo neteisėtą sandorį slėpė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių