Latvijos premjerė nešauks pasitarimo dėl naujos vyriausybės iki spalio 28-osios

  • Teksto dydis:

Latvijos premjerė Laimduota Straujuma iki spalio 28 dienos neketina sušaukti pasitarimo būsimos vyriausybės sudėčiai aptarti.

„Iki kito antradienio mes rengsime vyriausybės programą ir aš nešauksiu pasitarimo vyriausybės sudėčiai aptarti“, - sakė premjerė antradienį žurnalistams.

L.Straujuma pridūrė, kad trečiadienį informuos prezidentą Andrį Bėrzinį apie siūlomą pasidalijimą atsakomybės sritimis tarp valdančiosios koalicijos partijų, tačiau vis dar nepasiektas susitarimas su centro dešiniųjų Žaliųjų ir valstiečių sąjunga (ZZS).

ZZS pirmadienį pateikė naują pasiūlymą, kad kiekvienai iš trijų koalicijos partnerių tektų po penkis ministrų postus būsimoje vyriausybėje.

Centro dešiniųjų partijos „Vienybė“ lyderė Solvita Abuoltinia, komentuodama šį pasiūlymą, sakė, kad jis neišspręs ginčo tarp ZZS ir konservatyvaus nacionalistų Nacionalinio aljanso dėl aplinkos apsaugos ir regionų vystymo ministro portfelio.

Pirmadienį „Vienybės“ valdyba aptarė šį ZZS pasiūlymą, tačiau per trišalį koalicijos partnerių susitikimą ZZS jo nepateikė.

Iki šiol partijos buvo sutarusios, kad „Vienybė“ būsimoje vyriausybėje turės šešis ministrų postus, ZZS - penkis, o Nacionaliniam aljansui atiteks keturi ministrų portfeliai.

„Valdybos posėdyje mes aptarėme ZZS iniciatyvą, tačiau nematome pagrindo jai pritarti. Jei tai kažkokiu būdu padėtų, mes, žinoma, galime sugrįžti prie šio klausimo ir jį apsvarstyti, tačiau reikia žiūrėti tiesai į akis - trukdo ne postų paskirstymas santykiu 6:5:4. Ir santykis 5:5:5 neišspręs klausimo dėl aplinkos apsaugos ir regionų vystymo ministerijos pavaldumo“, - sakė S.Abuoltinia.

Trečiadienį koalicijos partijos susitiks su prezidentu aptarti savo pasiūlymų dėl naujos vyriausybės. L.Straujuma taip pat pateiks jam savo pasiūlymus dėl ministrų portfelių paskirstymo ir kompromisinį siūlymą, pagal kurį ZZS turėtų atitekti aplinkos apsaugos ir regionų vystymo ministerijos parlamentinio sekretoriaus postas, o Nacionaliniam aljansui - ekonomikos ministerijos parlamentinio sekretoriaus postas.

Tačiau nei ZZS, nei Nacionalinis aljansas kol kas nepareiškė pritarimo šiam siūlymui, pažymėjo S.Abuoltinia.

Jos nuomone, šią savaitę daugiau trišalių koalicijos partnerių susitikimų veikiausiai nebebus ir jos tikriausiai susitiks tik spalio 28 dieną, nes kol kas nėra jokių požymių, kad būtų artėjama prie kompromiso ginčijamais klausimais.

„Priešingai, mes, atrodo, netgi nutolome nuo to kompromiso, kuris buvo  pasiektas anksčiau“, - pažymėjo S.Abuoltinia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių