Latvių medikai priešinasi medicinos turizmo skatinimui mokesčių nuolaidomis

  • Teksto dydis:

Latvijos sveikatos apsaugos ministerija siūlo medicinos turizmą skatinti suteikiant mokesčių nuolaidas tuo užsiimančioms gydymo įstaigoms.

Tokią idėją aršiai sukritikavo Latvijos sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos darbuotojų profesinė sąjunga, pareikšdama, jog taip būtų diskriminuojamos gydymo įstaigos, tai – pasityčiojimas iš mokesčius mokančių Latvijos gyventojų, jų prilyginimas „antrarūšiams žmonėms“.

Ministerija parengė medicininio turizmo skatinimo įstatymo projektą, kuris numato net 80 proc. nekilnojamojo turto ir pajamų mokesčių lengvatas tuo užsiimančioms ar ketinančioms užsiimti gydymo įstaigoms ir planuojančioms bent 200 tūkst. eurų ilgalaikes investicijas į medicininio turizmo paslaugų plėtrą.

Tokie vyriausybės planai – ir pasityčiojimas tiek iš atlyginimų dydžiais pasigirti negalinčių Latvijos medikų, tiek ir iš jų klientų, ir bandymas juos paversti antrarūšiais žmonėmis.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, jog tai pagerintų Latvijos, kaip kokybiškas gydymo paslaugas teikiančios šalies, įvaizdį, turėtų teigiamos įtakos ne tik šalies sveikatos apsaugos sektoriui, bet ir visai ekonomikai.

Tuo tarpu aršią kritiką tokiai idėjai žerianti šalies medicinos sektoriaus darbuotojų profesinė sąjunga tvirtina, jog taip būtų diskriminuojamos vien tik Latvijos gyventojų sveikata sąžiningai besirūpinančios gydymo įstaigos, kurių finansavimas ir taip nesiekia Europos Komisijos bei Tarptautinės sveikatos organizacijos rekomenduojamo lygio, o mokesčių nuolaidas medicininio turizmo skatinimui galima vadinti Latvijos mokesčių mokėtojų apvogimu.

„Tokie vyriausybės planai – ir pasityčiojimas tiek iš atlyginimų dydžiais pasigirti negalinčių Latvijos medikų, tiek ir iš jų klientų, ir bandymas juos paversti antrarūšiais žmonėmis“, – pareiškė Latvijos sveikatos apsaugos ir socialinės rūpybos darbuotojų profesinės sąjungos vadovas Valdis Keris.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių