Lenkija dėl FTB vadovo pastabų apie Holokaustą iškvies JAV ambasadorių

  • Teksto dydis:

Varšuva iškvies šalyje reziduojantį Jungtinių Valstijų ambasadorių pasiaiškinti dėl vieno straipsnio, kuriame aukšto rango JAV žvalgybos pareigūnas rašo apie lenkų atsakomybę už Holokaustą Antrojo pasaulinio karo metais, sekmadienį paskelbė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

Anksčiau šią savaitę laikraštyje „The Washington Post“ pasirodęs Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriaus Jameso Comey (Džeimso Komio) straipsnis Lenkijoje sukėlė pasipiktinimo audrą ir sulaukė žiniasklaidos bei politikų pasmerkimo.

Vienas Užsienio reikalų ministerijos atstovas savo „Twitter“ paskyroje paskelbė, kad į ministeriją dėl šio straipsnio bus iškviestas JAV ambasadorius ir kad Lenkija reikalaus atsiprašymo.

J.Comey straipsnyje laikraštyje „The Washington Post“ buvo rašoma: „Vokietijos, Lenkijos, Vengrijos ir daugelio kitų kraštų žudikai ir jų parankiniai nemanė darantis kažką bloga. Jie įtikino save, kad elgiasi teisingai, kad daro tai, ką reikia daryti“.

Lenkija tvirtina, kad ši pastraipa klaidingai verčia manyti, kad ji neva talkino naciams vykdant Europos žydų genocidą.

Lenkijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose išplatintame pranešime nurodė, kad tokia pastaba yra „nepriimtina“ ir pridūrė, jog jis pasiuntė J.Comey laišką, kuriame „protestuoja dėl istorijos falsifikavimo, ypač ... kaltinant lenkus dėl nusikaltimo, kurio jie ne tik kad nepadarė, bet kurio aukomis patys buvo.“

Netrukus po URM pranešimo paskelbimo JAV ambasadorius Varšuvoje Stephenas Mullas (Stivenas Mullas) pranešė žurnalistams, kad sekmadienį po pietų dalyvaus viename susitikime Užsienio reikalų ministerijoje.

„Prielaida, kad Lenkija ar kuri kita šalis, išskyrus nacių Vokietiją, yra atsakinga už Holokaustą yra klaidinga, žalinga ir įžeidžianti“, - sakė jis kalbėdamas lenkiškai.

„Manau, kad Comey platesnė žinia buvo ta, jog labai daug žmonių pasaulyje padėjo nacių nusikaltėliams, ar kad buvo žmonių, kurie pakankamai nereagavo, ... taip pat ir Jungtinėse Valstijose.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių