Lenkija kritikuoja „skandalingą“ Europos Parlamento raginimą taikyti jai sankcijas

  • Teksto dydis:

Lenkijos ministrė pirmininkė Beata Szydlo ( Beata Šydlo) trečiadienį audringai sureagavo į Europos Parlamento raginimą taikyti jos šaliai sankcijas dėl prieštaringai vertinamos teismų reformos.

Tokią premjerės reakciją sukėlė Europos Parlamento narių daugumos pritarimas rezoliucijai, smerkiančiai įstatymo viršenybės principo „sunkius pažeidimus“, ir pradedančiai procedūrą, per kurią Varšuva ilgainiui gali netekti balso teisės Europos Sąjungoje.

Lenkijos dešiniųjų vyriausybė ir ES jau daug mėnesių nesutaria dėl siūlomų Lenkijos teismų sistemos reformų, kurios, Briuselio požiūriu, kelia grėsmę esminėms ES demokratijos vertybėms.

Protestuodami prieš balsavimą Lenkijos dešinių pažiūrų atstovai išėjo iš Europos Parlamento posėdžių salės Strasbūre. Netrukus po balsavimo premjerė B.Szydlo pažėrė audringos kritikos dėl parlamento sprendimo.

„Penktadienį Europos viršūnių susitikime aš išsakysiu savo požiūrį į šiuos skandalingus įvykius Europos Parlamente“, – parašė B.Szydlo socialiniame tinkle „Twitter“, turėdama omenyje ES lyderių susitikimą Švedijoje šią savaitę.

Lenkijos vyriausybės vadovė taip pat pasmerkė opozicijoje esančius lenkų europarlamentarus, neišėjusius ir likusius balsuoti, už savo šalies gero vardo teršimą.

Planuotos teismų reformos Lenkijoje išprovokavo masinius gatvių protestus ir privertė šalies nepriklausomybės simboliu laikomą Lechą Walesą (Lechą Valensą) išreikšti susirūpinimą, ar jo šalis išliks Europos Sąjungoje.

Briuselio nuomone, tos reformos kelia „sisteminę grėsmę“ įstatymų viršenybei.

Europos Sąjunga dėl tokių reformų yra pasiruošusi inicijuoti procedūrą pagal ES sutarties 7-ąjį straipsnį. Šiame straipsnyje numatytas dar niekada nenaudotas Bendrijos procesas, vadinamasis „branduolinis variantas“, leidžiantis įšaldyti šalies teisę balsuoti per ES ministrų susitikimus.

„Mes jau išsiuntėme keturis laiškus Lenkijos valdžios pareigūnams, prašydami susitikimo“, bet negavome nė vieno atsakymo, pareiškė Europos Komisijos vicepirmininkas Fransas Timmermansas (Fransas Timermansas) Europos Parlamento nariams.

Augant nesutarimams su kai kuriomis rytinėmis valstybėmis, Briuselis imasi veiksmų prieš Lenkiją ir Vengriją dėl virtinės iškilusių problemų, tarp jų ir dėl žmogaus teisių padėties ir šių šalių atsisakymo laikytis joms priklausančios imigrantų kvotos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

manau ...ne lenkijai ar vengrijai

manau  ...ne  lenkijai  ar  vengrijai portretas
reikia skelbt sankcijas ,o Briuselinims nulyberetejusiems demogogams , kuriu deka neuzilgo prie vengru ir lenku prisijungs dar desimtys kitu valstybiu
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių