Lenkija pasipiktino neonacių paminėtu A. Hitlerio gimtadieniu

  • Teksto dydis:

Lenkijos televizijai parodžius vaizdus iš slapta kamera filmuoto renginio, kai lenkų kraštutinių dešiniųjų grupės nariai šventė nacių diktatoriaus Adolfo Hitlerio gimtadienį, pirmadienį šalyje kilo pasipiktinimo banga.

Nerimą keliantys vaizdai buvo nufilmuoti pietvakarių Lenkijoje ir parodyti per naujienų kanalą TVN24. Tame reportaže buvo matoma grupė vyrų, vilkėjusių nacistines uniformas ir demonstravusių nacių pasisveikinimus.

Pranešama, kad tarp tų asmenų buvo ir neonacių grupuotės „Pasididžiavimas ir modernumas“ (DN) lyderis Mateuszas S. (Mateušas S.).

Jis sakė kalbą per renginį, per kurį buvo minimos 128-os A. Hitlerio gimimo metinės. Neskelbiama, kada vyko šis renginys, surengtas ant kalvos netoli Lenkijos pietvakariuose įsikūrusio Vodzislavo kaimo.

Po priedanga dirbę žurnalistai taip pat nufilmavo ant medžių pakabintas dideles raudonas vėliavas su svastikomis ir altorių su diktatoriaus portretu.

To renginio dalyviai, skambant nacių kariuomenės maršams, degiuoju skysčiu apliejo prie medžio pritaisytą didžiulę medinę svastiką ir ją padegė.

TVN24 laida „Superwizjer“ parodė ne tik tą reportažą, bet ir vaizdų iš 2017-ųjų kovą vykusio ultranacionalistų roko festivalio, kuriame dalyvavo ir lenkai, ir vokiečiai. Ant pastarojo renginio dalyvių kūnų buvo ištatuiruotos svastikos ir nacių elitinio korpuso SS inicialai.

„Jokios tolerancijos“

Lenkijos dešiniojo sparno vyriausybės vadovas Mateuszas Morawieckis (Mateušas Moraveckis) socialiniame tinkle „Twitter“ pasmerkė tą neonacių renginį. Jis sakė, kad „fašizmo ar kitų totalitarinių režimų skatinimas yra ne tik nesuderinamas su Lenkijos įstatymais. Svarbiausia, kad tai pamina mūsų protėvių ir jų herojiškos kovos už teisingą ir laisvą nuo neapykantos Lenkiją atminimą“.

„Tokio tipo elgesiui ir simboliams nėra jokios tolerancijos“, – pridūrė premjeras.

Antrasis pasaulinis karas įsiplieskė 1939-ųjų rugsėjį nacistinei Vokietijai įsiveržus į Lenkiją.

Per nacių okupaciją 1939–1945 metais žuvo apie 6 mln. Lenkijos piliečių, tarp jų – 3 mln. žydų, Varšuva buvo iš esmės nušluota nuo žemės paviršiaus.

Valdančiosios „Įstatymo ir teisingumo“ (PiS) partijos parlamentarai pirmadienį paragino vidaus reikalų ministrą sudaryti planą, kaip kovoti su neonacių grupuotėmis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių