Lenkija pasitiko pirmąjį tanklaivį su JAV gamtinėmis dujomis

  • Teksto dydis:

Įvairinti energijos tiekimo šaltinius ir mažinti priklausomybę nuo rusiškų dujų siekianti Lenkija ketvirtadienį pasitiko pirmąjį tanklaivį su Jungtinių Valstijų suskystintų gamtinių dujų (SGD) kroviniu.

Tai pirmasis JAV SGD krovinys, pristatytas į Rytų ir Šiaurės Europą, kuri kuria naują energijos šaltinių ir dujų transportavimo tinklą.

Kad galėtų priimti tokias dujas iš tolimųjų tiekėjų, tokių kaip JAV ar Kataras, Lenkija Svinouisčio uoste Baltijos jūros pakrantėje pastatė SGD terminalą, kuris pradėjo veikti 2016 metais.

Per tanklaivio „Clean Ocean“ sutiktuvių ceremoniją Lenkijos vyriausybės vadovė Beata Szydlo (Beata Šydlo) pareiškė, jog tai yra istorinis momentas, kuris rodo, kad energetinis saugumas regione didėja.

„Šiandien Lenkija gali pasakyti, kad ji yra saugi ir suvereni šalis, be kita ko, dėl to, kad turime tokias nuostabias investicijas“, kaip SGD terminalas, pareiškė B. Szydlo.

„Tokios dienos kaip ši patenka į istoriją“, – pažymėjo Lenkijos premjerė.

Ji paragino Jungtines Valstijas vystyti „tolesnį ir efektyvesnį bendradarbiavimą“.

Rytų Europos regionas stengiasi mažinti priklausomybę nuo Rusijos, nes yra buvę atvejų, kai Maskva savo dujų eksportą naudojo kaip politinio spaudimo priemonę.

Tuo tarpu JAV valstybės departamentas išplatino pareiškimą, kuriame pareiškė, kad SGD eksportas „remia darbo vietas Amerikoje, mažina energijos kainas mūsų užsienio partnerių šalyse ir padeda Europai siekti energetinio saugumo tikslų...“.

Kokio dydžio SGD krovinys pristatytas ar kiek kainavo šis krovinis, kuris buvo įsigytas iš Hiūstone įsikūrusios „Cheniere Energy“, pareigūnai neatskleidė.

JAV išgauna daug skalūnų dujų ir jau eksportuoja SGD į Pietų Europos šalis, tokias kaip Ispanija ir Turkija, tačiau į Europos šiaurėje esančias šalis dujų dar negabena.

Kitas JAV dujų krovinys į Lenkiją turėtų būti pristatytas šią vasarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai kur

Tai kur portretas
Kaina.Nesvarbu kad brangiau,bet pigiau pas rusus,jei toks mastymas kaip pas lietuvis,kentes tik zmones

kaunietis

kaunietis portretas
kai Klaipėdoje statė SGD terminalą tai kiek kalbų, kiek susižavėjimų, nuogastavimų, pasidižiavimo buvo,o pasirodo Lenkijoje pasistatė terminalą tarsi taksi prie durų ir mūsų terminalo jiems neprireiks
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių