Lenkijos ambasadorius Minske aiškinosi dėl Varšuvos pareiškimų apie Astravo AE

  • Teksto dydis:

Lenkijos ambasadorius Minske Konradas Pawlikas (Konradas Pavlikas) buvo iškviestas į Baltarusijos užsienio reikalų ministeriją pasiaiškinti dėl Lenkijos diplomatijos vadovo Witoldo Waszczykowskio (Vitoldo Vaščykovskio) pareiškimų apie netoli Vilniaus statomos Astravo atominės elektrinės „nesaugias technologijas“.

„Tuo atveju, jei žiniasklaidoje cituoti pono ministro (W.Waszczykowskio) žodžiai tiksliai atitinka tai, kas buvo pasakyta, tai yra akivaizdus rutiniško Baltarusijos AE statybų klausimo politizavimas, kai atskiros šalys spaudžiant Lietuvai demonstruoja vadinamąjį europinį solidarumą“, – rašoma Baltarusijos URM pranešime.

Taip ministerija pakomentavo W.Waszczykowskio poziciją, kad Lenkija neketina ateityje pirkti statomos Astravo AE pagamintos elektros, nes projektas paremtas „nesaugiomis technologijomis“.

50 kilometrų nuo Vilniaus esančią Astravo AE stato Rusijos korporacija „Rosatom“.

„Tariamai priimto sprendimo nepirkti Baltarusijos AE pagamintos elektros energijos susiejimas su „technologijos nesaugumu“ skamba mažų mažiausiai keistai, turint galvoje, kad pati Lenkija nagrinėja galimybę šalyje vystyti atominę energetiką“, – rašoma Baltarusijos URM pareiškime.

Praėjusią savaitę lenkų žiniasklaida paskelbė, kad Varšuva galutinai apsisprendė statyti pirmąją šalyje atominę elektrinę. Tačiau energetikos ministras Krzysztofas Tchorzewskis (Kšištofas Tchuževskis) po to pareiškė, kad jokių sprendimų nepriimta.

Pasak Baltarusijos URM, Minskas pasirengęs bendradarbiauti ir palaikyti kontaktus branduolinio saugumo klausimais, įskaitant Astravo AE statybas, su visomis suinteresuotomis šalimis, ypač tokiomis artimomis kaimynėmis kaip Lenkija.

Ministerija priminė, kad Lenkija 2009–2013 metais dalyvavo svarstant Baltarusijos atlikto būsimos AE poveikio aplinkai vertinimo rezultatus ir neprieštaravo, kad būtų įgyvendintas šis projektas.

„Lenkija mums nėra išsakiusi pretenzijų ar abejonių dėl projekto saugumo nei dvišaliu lygiu, nei esamų tarptautinių formatų rėmuose“, – pažymėjo Baltarusijos URM.

Pasak ministerijos, šių metų pavasarį svarstant Baltarusijos parengta ataskaita, kaip šalis vykdo Branduolinio saugumo konvenciją, lenkų pareigūnai uždavė viso labo tris praktinius klausimus, į kuriuos Minskas atsakė.

„Norėtume priminti, kad Baltarusijos AE statybose naudojamos technologijos sėkmingai taikomos įgyvendinant analogiškus projektus tokiose Europos Sąjungos šalyse kaip Vengrija, Slovakija, Suomija ir Čekija. Kiek mums žinoma, šia tema minėtų valstybių atžvilgiu Lenkija nėra išsakiusi jokios oficialios kritikos“, – pažymėjo Baltarusijos URM.

„Dėl to Lenkijos ambasadorius Baltarusijoje buvo pakviestas į URM pokalbio“, – priduriama pareiškime.

Nerimą dėl Minsko branduolinės energetikos planų reiškia ne vien Varšuva. Lietuvos vyriausybė irgi teigia, kad AE statoma nesilaikant saugumo ir aplinkosaugos standartų, todėl žada neįsileisti jos gaminamos elektros ir ragina iniciatyvą paremti kitas regiono šalis.

Europos Komisija tokią iniciatyvą vertina atsargiai – Briuselio teigimu, kyla klausimų, kaip draudimas importuoti elektrą dera su Pasaulio prekybos organizacijos nuostatomis ir kaip tai padėtų sustiprinti branduolinį saugumą.

Lietuvos Seimas birželį įstatymu įtvirtino, kad Astravo AE yra nesaugi ir kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui bei aplinkai ir visuomenės sveikatai. Šiuo teisės aktu siekiama pagrįsti elektros importo ribojimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių