Lenkijos eksprezidentui L. Walesai gerbėjai padovanojo 1000 rožių

  • Teksto dydis:

Buvusiam Lenkijos demokratinio judėjimo „Solidarumo“ lyderiui Lechui Walesai (Lechui Valensai) gerbėjai ketvirtadienį padovanojo 1 000 rožių, taip išreikšdami protestą dėl kaltinimų, esą jis 8-o dešimtmečio pradžioje bendradarbiavo su komunistine slaptąja policija.

L.Walesos šalininkai į Gdansko uostamiestyje įsikūrusį Europos solidarumo centrą, kur yra buvusio šalies prezidento biurą, pristatė daugybę raudonų ir baltų rožių, sudėliotų pagal Lenkijos vėliavos spalvas.

„Mielas prezidente, tai – paramos, pagarbos, draugystės ir solidarumo su jumis rožės. … Esame visada vieningi dėl jūsų – jūs mums esate herojus!“, – sakoma raštelyje prie gėlių, pasirašytame „Mes, žmonės“.

Besišypsantis ūsuotas 73 metų politikas žurnalistams sakė, kad jam malonu, jog „dar yra žmonių, prisimenančių praeitį“.

Kaip pranešė vietos žiniasklaida, šią dovaną eksprezidentą palaikančių žmonių grupė suorganizavo internetu.

Keli žmonės iš tos grupės yra anksčiau dirbę su L.Walesa Gdansko laivų statykloje. Devintojo dešimtmečio pradžioje paprastu elektriku dirbęs L.Walesa tapo antikomunistinio judėjimo „Solidarumas“ lyderiu.

1989 metais jis atliko svarbiausią vaidmenį derantis, kad Lenkijos komunistinis režimas taikiai pasitrauktų iš valdžios.

L.Walesa jau kelis dešimtmečius neigia jam metamus kaltinimus, neva 8-o pradžioje dešimtmečio jis buvo komunistinės slaptosios policijos agentas, slapyvardžiu „Bolekas“.

Tačiau Lenkijos tautos atminties institutas (IPN), į dienos šviesą traukiantis su komunistais ir naciais bendradarbiavusius asmenis, praėjusią savaitę pareiškė, kad „nebėra jokių abejonių“, kad daugelio nacionaliniu didvyriu laikomas buvęs prezidentas L.Walesa pasirašė kolaboravimo sutartį ir pakvitavimą, jog gavo atlyginimą iš slaptosios policijos.

2000 metais specialus teismas išteisino L.Walesa ir nutarė, kad nėra pagrindo įtarimams, jog jis galėjo būti apmokamas komunistinio režimo agentas.

Lenkai vis dar prieštaringai vertina L.Walesą. Kai kurie jį tebegerbia dėl pasipriešinimo komunizmui. Tačiau dėl savo kovingo ir skaldančio būdo vėlesniais prezidentavimo metais jis kai kuriuose sluoksniuose tapo nemėgstamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių