Lenkijos naujasis vaikų teisių kontrolierius dirbtinį apvaisinimą laiko nederamu

  • Teksto dydis:

Lenkijos naujasis vaikų teisių kontrolierius, penktadienį prisaikdintas parlamente, „nederamu“ pavadino apvaisinimą in vitro.

Šis pareiškimas nuskambėjo tą pačią dieną, kai Jungtinės Tautos paskelbė ataskaitą, kuria reiškiamas susirūpinimas dėl Lenkijos dešiniųjų vyriausybės taikomų moterų reprodukcijos teisių suvaržymų.

38 metų kanonų teisės specialistas Mikolajus Pawlakas (Mikolajus Pavliakas), kurį palaiko partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) vadovaujama vyriausybė, sukėlė ginčus, pavadinęs apvaisinimą mėgintuvėlyje „teisės ir moralės požiūriu nederamu metodu“.

Taikant vadinamąjį apvaisinimo mėgintuvėlyje gydymą nevaisingoms šeimoms, iš laboratorijoje apvaisintų kiaušinėlių gauti embrionai yra perkeliami į moters gimdą.

Kadangi Romos Katalikų Bažnyčia embrioną suvokia kaip kūdikį, ji pasisako prieš tokio metodo taikymą, nes į moters gimdą perkeliama tik dalis apvaisintų kiaušinėlių.

Nuo atėjimo į valdžią 2015 metais bažnyčios palaikoma PiS vyriausybė nutraukė valstybės finansavimą dirbtinio apvaisinimo (IVF) procedūroms ir priėmė skubiosios kontracepcijos priemonių pardavimą be recepto draudžiantį įstatymą.

Ketvirtadienį parlamente kalbėjęs M. Pawlakas taip pat sukritikavo Lenkijos abortų įstatymą, kuris jau dabar yra vienas griežčiausių Europoje. Jis sakė, kad įstatymą dėl jame esančių „prieštaravimų“ turėtų peržiūrėti Konstitucinis Tribunolas.

Ši PiS vadovaujama vyriausybė anksčiau bandė dar labiau sugriežtinti ir taip gana griežtą abortų įstatymą, draudžiantį bet kokį nėštumo nutraukimą, išskyrus atvejus, kai moteris pastoja po išprievartavimo ar dėl kraujomaišos, taip pat kai dėl nėštumo kyla grėsmė moters sveikatai arba vaisius yra smarkiai apsigimęs.

Parlamentas vis tik atmetė šio prieštaringo įstatymo projektą, kai 2016 metais protestuoti į gatves išėjo dešimtys tūkstančių juodai apsirengusių moterų.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių ekspertai ketvirtadienį išreiškė susirūpinimą dėl Lenkijoje pablogėjusios moterų teisių, ypač reprodukcijos teisių, padėties.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Tai gal bent jau dauginimąsi reikia palikt žmonėms patiems?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių