Lenkijos prezidento rinkimuose baigtis nėra prognozuojama

  • Teksto dydis:

Lenkijos prezidento rinkimai priartėjo finišo tiesiąją ir abu varžovai - perrinkimo siekiantis centristinių pažiūrų Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) bei konservatorių kandidatas Andrzejus Duda (Andžejus Duda) - dabar susirems žūtbūtinėje kovoje per sekmadienį vyksiantį antrąjį balsavimo turą.

Kadenciją baigiančio B.Komorowskio, kuris iš pradžių buvo laikytas neabejotinu favoritu, nesėkmė rinkimuose tikriausiai duotų toną ir šį rudenį numatytiems parlamento rinkimams.

62 metų B.Komorowskį apstulbino pirmajame rinkimų ture nedidele balsų persvara jo patirtas pralaimėjimas A.Dudai - 43 metų populistui iš pagrindinės opozicinės konservatyvios partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS).

B.Komorowskis, kuris prezidentu buvo išrinktas 2010-aisiais ir laikomas artimu valdančiajai centristinės pakraipos Pilietinei platformai (PO), pirmajame rinkimų ture surinko 33,8 proc. balsų, o A.Duda - 34,8 procento.

Dėl tokio nežymaus atotrūkio abu kandidatai po pirmojo turo stengėsi palenkti į savo pusę tuos lenkus, kurie nebalsavo prieš dvi savaites, taip pat tuos rinkėjus, kurie savo balsus atidavė už antiisteblišmento kandidatą, buvusį pankroko muzikantą Pawelą Kukizą (Pavelą Kukizą).

Politikos naujokas P.Kukizas, kuris rinkimų kampanijos metu negailėjo kritikos visai „sugedusiai“ šalies politinei sistema, su 20,8 proc. balsų netikėtai pakilo į trečią vietą, sulaukęs daugiausia jaunimo ir nusivylusių rinkėjų palaikymo.

Artėjant penktadienio vidurnakčiui, kai įsigalios 24 valandų vadinamoji rinkimų kampanijos tyla, PO ir PiS viešosios nuomonės apklausose tebežengia koja kojon, o rinkimų kovos baigtis, pasak analitikų, gali pranašauti, kaip reikalai klostysis rudenį numatytuose parlamento rinkimuose.

Žmonės persisotino politiniu elitu

B.Komorowskis, kurio rinkimų kampanija daugelio buvo vertinama kaip blanki ir nevykusi, praėjusį sekmadienį pagaliau sulaukė geros žinios, kai lenkų politikos apžvalgininkai skyrė jam pirmą vietą televizijos transliuotuose debatuose su A.Duda.

„Komorowskis - Duda 1:0“, - pirmadienį skelbė antraštė pirmajame populiaraus centro kairiosios pakraipos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ puslapyje, kuri atspindėjo daugumos šalies žiniasklaidos priemonių nuomonę apie įvykusius debatus.

Plačiai besišypsantis teisininkas, kuris itin mėgsta pasiraitojęs marškinių rankoves įsimaišyti tarp eilinių lenkų, savo rinkimų kampanijos metu dėmesį sutelkė į kasdieniam žmonių gyvenimui svarbius ir daugumai rinkėjų aktualius klausimus, įskaitant pažadus mažinti pensinį amžių ir smarkiai didinti socialines išlaidas.

Tuo pat metu jis kaltino B.Komorowskį, esą jis yra praradęs ryšį su žmonėmis, o susitikimuose su rinkėjais prieš ką nors komentuodamas išklauso jam į ausį nuolat kažką kuždančių savo patarėjų.

B.Komorowskis atsikirto, apkaltindamas A.Dudą, kad jis žarsto pažadus, kurių Lenkija negali įgyvendinti, ir yra PiS lyderio, buvusio premjero Jaroslawo Kaczynskio (Jaroslavo Kačynskio) marionetė.

Rinkimų kampanijos kulminacija turėjo tapti antri televizijos debatai, kurie įvyko ketvirtadienį vakare, tačiau analitikų nuomonės išsiskyrė, vertinant šią kandidatų dvikovą.

„Šie debatai bus naudingi Dudai, – sakė naujienų agentūrai AFP politologas Mikolajus Czesnikas (Mikolajus Česnikas). – Jis atsigręžė į nusivylusius, puikiai žinodamas, kad svarbiausia palenkti kelis šimtus tūkstančių neapsisprendusių rinkėjų.“

Tuo tarpu Lenkijos mokslų akademijos analitikas Radoslawas Markowskis (Radoslavas Markovskis) sakė AFP manantis, kad „Komorowskis šiek tiek pirmavo“, pridūręs, jog dabartiniam prezidentui „pavyko įtikinti neapsisprendusius“.

Antrųjų debatų pradžioje B.Duda priėjo prie B.Komorowskio ir ant jo tribūnos padėjo PO vėliavėlę, taip primindamas rinkėjams jo ryšius su partija, kurią daugelis kaltina vykdžius politiką, privertusią daug jaunų lenkų emigruoti ir ieškoti užsienyje geresnio darbo bei gyvenimo.

Aiškiai suirzęs B.Komorowskis, kuris oficialiai pasitraukė iš Pilietinės platformos, kai 2010 metais tapo prezidentu, perdavė tą vėliavėlę debatų vedėjui, sakydamas, kad „prezidentas privalo būti nešališkas ir turėti sąžinę“.

Per tolesnes 70 minučių abu kandidatai – neretai piktu tonu – dėstė savo požiūrį į svarbius klausimus, tokius kaip atlyginimai ir pensijos, įtempti santykiai su stiprėjančia Rusija arba galimybė Lenkijai priimti nuo smurto Sirijoje bėgančius krikščionis.

A.Duda stengėsi diskredituoti B.Komorowskį, kuris savo ruožtu stengėsi pabrėžti, kad jo varžovas ir jį palaikanti konservatyvi PiS yra atsilikę nuo šiuolaikiško gyvenimo, ne kartą pavadindamas juos „viduramžiškais“.

Prisiminė rinkėjų pinigines

Anksčiau beveik visą dėmesį rinkimų kampanijos metu skyręs nacionaliniam saugumui ir Rusijos karinei grėsmei, prieš antrąjį rinkimų turą B.Komorowskis taip pat ėmė kalbėti apie dalykus, labiau susijusius su rinkėjų piniginėmis.

Jis pristatė 670 mln. eurų vertės programą, numatančią sukurti 100 tūkst. naujų darbo vietų jaunimui - visuomenės grupei, sudarančiai 40 proc. P.Kukizo elektorato.

B.Komorowskis P.Kukizo pavyzdžiu taip pat pasiūlė organizuoti referendumą dėl daugumos atstovavimo (mažoritarinės) rinkimų sistemos įvedimo vietoje dabartinės proporcingo atstovavimo sistemos.

Nors B.Komorowskis ėmė apeliuoti į platesnį elektoratą ir demonstruoja didesnį kovingumą debatuose, neaišku, ar jam pavyks susigrąžinti pozicijas, prarastas dėl ankstesnio trypčiojimo vietoje.

Vienos viešosios nuomonės apklausos, kurios rezultatai buvo paskelbti ketvirtadienį, duomenimis, paramą A.Dudai išsakė 48 proc. respondentų, o prezidentui - 44 procentų.

Tačiau kitos firmos atlikta apklausa, kurios rezultatai buvo paskelbti antradienį, rodė, kad laimės B.Komorowskis su 47 proc. palaikymu, o už jo varžovą balsuos 44 procentai.

„Pirmasis turas parodė, kad žmonės persisotino dabartiniu elitu, sistema, kuri valdo Lenkiją“, - sakė sociologas Maciejus Gdula (Macejus Gdula) iš Varšuvos universiteto.

B.Komorowskis įkūnija šį elitą, tuo tarpu jo oponentai A.Duda ir P.Kukizas simbolizuoja permainas, pažymėjo jis.

Kaczynskis tampo virveles

Rinkėjai pirmajame rinkimų ture nusigręžė nuo kairiųjų. Kairiojo sparno kandidatė, politikoje menkai žinoma Magdlena Ogorek (Magdalena Ogurek), kurią lenkai dėl panašumo į manekenę praminė Barbe, ir buvęs alkoholio pramonės magnatas Januszas Palikotas (Janušas Palikotas) drauge surinko mažiau nei 5 proc. balsų.

„Žmonės nori permainų. Jie nori pakeisti kartą, kuri buvo valdžioje Lenkijoje ketvirtį amžiaus“, - sakė politikos analitikas Erykas Mistewiczius (Erykas Mistevičius).

„Jie pamiršta, kad už pono Dudos pečių stovi (buvęs premjeras) Jaroslawas Kaczynskis, visada formavęs Lenkijos politiką“, taip pat jo brolis dvynys, velionis prezidentas Lechas Kaczynskis (Lechas Kačynskis).

„Dudos triumfas gegužės 24-ąją jo partijai, kurios valdžioje nėra nuo 2007 metų, galėtų atnešti pergalę parlamento rinkimuose“, - sakė E.Mistewiczius.

„Taip pat galime pamatyti pono P.Kukizo vadovaujamą protesto grupę, vienijančią daugiausia piktą jaunimą, nepatenkintą dabartine situacija Lenkijoje“, - pridūrė jis.

Analitikai sako, kad nauja politinė partija, kuri apeliuotų į esama padėtimi nepatenkintus rinkėjus, galėtų surinkti 10-15 proc. balsų ir galbūt užsitikrinti svarbų vaidmenį formuojant valdančiąją koaliciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių