Lenkijos vyriausybė nori apriboti prekybą skubiosios kontracepcijos tabletėmis

  • Teksto dydis:

Lenkijos konservatorių vyriausybė trečiadienį pranešė, kad nori apriboti prekybą skubios kontracepcijos tabletėmis šioje labai katalikiškoje šalyje, kurioje galioja vienas griežčiausių abortų įstatymų Europos Sąjungoje.

„Visos gimstamumo kontrolės tabletės yra išduodamos tik pateikus receptą, todėl pagalvojome, kad neturėtų būti daroma išimtis (skubios kontracepcijos tabletėms)“, – sakė vyriausybės atstovas Rafalas Bochenekas naujienų kanalui TVN24.

Įstatymo ir teisingumo (PiS) partijos vyriausybė antradienį, Valentino dieną, patvirtino skubios kontracepcijos priemonių pardavimą be recepto draudžiančio įstatymo pataisą, tačiau jam dar turi pritarti parlamentas.

Skubiosios kontracepcijos tabletės Lenkijoje pagal ES įstatymus yra pardavinėjamos nuo 2015 metų.

„Šis įstatymo projektas varžo moterų reprodukcines teises“, – sako Katarzyna Labedz (Katažyna Lebedz) iš Moterų ir šeimos planavimo federacijos.

Pasak jos, dėl šio įstatymo skubiosios kontracepcijos tablečių vartojimas neteks prasmės – jos turi būti vartojamos iš karto po nepageidaujamo lytinio akto.

„Mes baiminamės, kad priimama dar viena apribojimo priemonė ir jų bus dar daugiau“, – sakė K.Lebedz naujienų agentūrai AFP.

Nuo 2015 metų lapkričio valdžioje esantys konservatoriai jau sumažino valstybės finansavimą in vitro apvaisinimo (IVF) procedūroms, kai kiaušinėlis yra apvaisinamas ne moters kūne, o paskui embrionas įsodinamas jos gimdoje.

Pernai PiS pabandė dar labiau sugriežtinti ir taip gana griežtą abortų įstatymą, tačiau sulaukė dešimčių tūkstančių moterų, kurios juodai apsirengusios protestavo visoje šalyje, pasipriešinimo.

Parlamentas vis tik atmetė šio prieštaringo įstatymo projektą, numatantį, kad abortas bus leidžiamas tik gelbėjant motinos gyvybę. Jame taip pat buvo numatyta sugriežtinti nuo dvejų ir penkerių metų maksimalią įkalinimo bausmę asmenims, atliekantiems abortus.

1993 metais išleistas dabar galiojantis įstatymas draudžia bet kokį nėštumo nutraukimą, išskyrus atvejus, kai moteris pastoja po išprievartavimo ar dėl kraujomaišos, taip pat kai dėl nėštumo kyla grėsmė moters sveikatai arba vaisius yra smarkiai apsigimęs.

Lenkijoje, turinčioje 38 mln. gyventojų, kasmet atliekama mažiau nei 2 tūkst. legalių abortų, bet feministinių organizacijų duomenys rodo, kad 100–150 tūkst. moterų ryžtasi nelegaliam abortui šalyje arba dėl nėštumo nutraukimo kreipiasi į klinikas užsienyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių