L.Kaczyńskio neužbaigta kova

Lenkai tragiškai žuvusio savo šalies vadovo gedi tarsi tautos ir valstybės simbolio, bet po kelių mėnesių būtų patys parodę jam duris.

Prieštaringa reputacija

Lechas Kaczyńskis paliko Lenkiją tokią, kokia ji visuomet svajojo būti. Tvirtai įsiliejusi į Vakarų civilizaciją, vienintelė Europoje sugebėjusi atlaikyti krizę ir nenugrimzti į recesiją, stabili, laisva ir demokratiška šalis. Velionis prezidentas su broliu dvyniu Jarosławu Kaczyńskiu nemenkai prie to prisidėjo.

Nepaisant to, 2005 m. prezidentu išrinktas L.Kaczyńskis buvo prieštaringai vertinamas politikas. Šalininkai konservatoriai prezidentą laikė patriotu, tvirtos moralės žmogumi ir uoliu kataliku. Priešininkai jį vadino trumparegiu reakcingu veikėju, nederančiu prie liberalėjančios, plačiai už savo sienų žvelgiančios europietiškos Lenkijos.

L.Kaczyńskio prioritetas buvo apvalyti šalį. Didžiausią dėmesį jis skyrė kovai su korupcija ir spėjo daug nuveikti dar būdamas teisingumo ministru. Tačiau vykdydami savo antikorupcinį kryžiaus žygį jis ir brolis kartais persistengdavo ir patys kartais pamiršdavo įstatymo viršenybę.

Rinkimai bus karšti

Lenkai mėgsta sąžiningumą, bet lygiai taip pat jiems patinka efektyvumas, kompetencija ir šiuolaikiškumas. Štai kodėl artėjant rudens rinkimams L.Kaczyńskio reitingai buvo nusmukę žemiau nei 30 proc. Politologai prognozavo, kad po pirmos kadencijos jam teks palikti prezidento postą ir užleisti jį populiaresniam kandidatui – Seimo pirmininkui Bronisławui Komorowskiui.

p>Žuvus prezidentui pastarasis pradėjo laikinai eiti prezidento pareigas, nes taip numato konstitucija. Pasak apžvalgininkų, tai leis jam gerai apšilti prieš rinkimus, kurie dėl tragedijos bus paankstinti ir vyks birželį.

Prezidento žūtis suvienijo visuomenę, bet tik laikinai. Jau dabar lenkai pasidalijo į dvi stovyklas ir nesutaria, ar L.Kaczyńskis vertas atgulti amžinojo poilsio šalia tautos didvyrių. Dar daugiau ginčų laukiama tuomet, kai baigsis gedulas ir reikės spręsti, kas užims katastrofoje žuvusių aukščiausių šalies pareigūnų vietas.

"Lenkijos visuomeninis gyvenimas visuomet buvo perpildytas emocijų. Dabar jos yra geros. Bet jeigu politikai ims gadinti padėtį, gali įvykti staigus emocijų posūkis ir kilti konfliktas", – įspėjo Lenkijos politologas Edmundas Wnukas Lipińskis.

Aikštingas ir užsispyręs

Atsargus su Vokietija, priešiškas Rusijai ir tvirtai proamerikietiškas L.Kaczyńskis buvo prieštaringai vertinamas ir užsienyje. Varšuvoje reziduojantys ambasadoriai vieni kitiems pasakodavo istorijas apie netvarką jo kanceliarijoje ir protokolo pažeidimus. ES susitikimuose Lenkijos vadovą lydėdavo įtarūs žvilgsniai, nes kovodamas už savo šalies interesus jis trukdydavo priimti sprendimus. Jis pelnė ir perdėtai aikštingo prezidento reputaciją, kai po įžeidaus straipsnio Vokietijos laikraštyje atsisakė dalyvauti Prancūzijos, Vokietijos ir Lenkijos viršūnių susitikime.

Nors Lenkijoje prezidento funkcijos yra daugiau simbolinės, kai kurios šalys galės lengviau atsipūsti, jeigu L.Kaczyńskio vietą užims nuosaikesnių ir liberalesnių pažiūrų politikas. Ypač Rusija, kurią velionis prezidentas kaltino imperialistiniais užmojais.

Dmitrijaus Medvedevo dalyvavimas laidotuvėse gali paženklinti naujos eros dviejų šalių santykiuose pradžią. Kita vertus, neįtikimas sutapimas, kad L.Kaczyńskis žuvo Katynėje per žudynių 70-mečio minėjimą, gali sustiprinti įtarų lenkų požiūrį į Rusiją.

Prarado ištikimą draugą

Baltijos šalys, Ukraina ir Gruzija žuvus L.Kaczyńskiui prarado tvirtą sąjungininką, kuris atkakliai ir besąlygiškai gynė mažų valstybių interesus.

"L.Kaczyńskis buvo įsitikinęs, kad Lenkijos, Ukrainos, Lietuvos, Gruzijos ir kitų regiono šalių bendradarbiavimas yra pagrindinė sąlyga stiprinti nepriklausomybę ir vietą pasaulinėje arenoje, – sakė Varšuvos universiteto Tarptautinių santykių instituto analitikas Andrzejus Szeptyckis. – Kitaip nei kiti Vakarų Europos ir kai kurie Lenkijos politikai, jis atvirai priešinosi Rusijos bandymams dominuoti regione."

Daugeliui giliai įstrigo L.Kaczyńskio žodžiai, ištarti 2008 m. rugpjūtį Tbilisyje, kai virš jo skraidė Rusijos naikintuvai: "Šiandien – Gruzija, rytoj – Ukraina, o poryt – Baltijos šalys ir gal net mano šalis!"



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių