A. Lukašenka atšauks mokestį, jei atsiras kitas būdas priversti visus dirbti

  • Teksto dydis:

Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka pareiškė, kad yra pasiruošęs atšaukti vadinamąjį „veltėdžių“ dekretą, jei valdžios organai pristatys jiems savo koncepciją, kuri priverstų dirbti visus darbo neturinčius asmenis.

„Nežinau, ką jūs apie tai manote, bet (yra) 350 tūkst. žmonių (be darbo); ką su jais darysime? Jei pasiūlysite kitokią iniciatyvą (vietoj įsako „Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“), tai aš jį atšauksiu“, – pareiškė valstybės vadovas per kasmetinį kreipimąsi į tautą ir Nacionalinį susirinkimą.

A.Lukašenka pabrėžė, kad tie 350 tūkst. žmonių privalo dirbti. „Iš viso jų buvo 500 tūkst. Mes 150 tūkst. dėl įvairių priežasčių atleidome (nuo „veltėdžių“ mokesčio mokėjimo)“, – kalbėjo jis.

„Taip, mes jį (dekretą) blogai įgyvendinome, bet viską versti (darbo) vietų (stygiui) – netinkamas kelias. Atsakingi esame mes visi. Ir aš norėčiau išgirsti parlamentarų atsakymą. Yra problema. Ją reikia spręsti, tik kaip?“ – sakė prezidentas.

„Reikalinga nauja koncepcija – koncepcija, kaip priversti kiekvieną dirbti. Turime tokios patirties – patirties iš sovietinių laikų. Taip, galbūt tai ne tie metodai, o gal ir tie. Bet tikslas yra vienas – kiekvienas privalo dirbti“, – tvirtino A.Lukašenka.

Pernai balandį paskelbtu įsaku „Dėl socialinių išlaikytinių įspėjimo“ buvo įvestas 20 bazinių atlyginimo dydžių (apie 224 eurų) metinis mokestis Baltarusijos piliečiams, šalyje nuolat gyvenantiems užsienio piliečiams, pilietybės neturintiems asmenims, per metus dirbusiems mažiau kaip 183 kalendorines dienas.

Nesumokėjus šios sumos numatyta 2–4 bazinių atlyginimo dydžių bauda arba administracinis areštas ir viešieji darbai.

Šiuo metu Baltarusijos bazinis atlyginimo dydis yra 23 Baltarusijos rubliai (apie 11 eurų).

Iš viso šalies mokesčių organai išsiuntinėjo apie 470 tūkst. pranešimų, raginančių sumokėti šią sumą.

Minėtas mokestis turėjo būti sumokėtas iki 2017 metų vasario 20 dienos. Vasario 21-osios duomenimis, jį sumokėjo apie 54 tūkst. Baltarusijos piliečių.

„Veltėdžių mokestis“ išprovokavo didelį visuomenės nepasitenkinimą. Vasarį ir kovą Minske ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose įvyko kelios nesankcionuotos „neveltėdžių“ eitynės.

Kovo 9 dieną A.Lukašenka įsakė sustabdyti „veltėdžių“ mokesčio rinkimą metams.

Kovo 15 dieną Baltarusijos Konstitucinis Teismas pareiškė, kad minėtas dekretas neprieštarauja šalies Konstitucijai.

Liberalios reformos – ne Baltarusijai

Baltarusijos prezidentas A. Lukašenka pareiškė, jog jo šalis negali rizikuoti imtis liberalių reformų.

„Mūsų valstybė negali konkuruoti su didžiosiomis šiame liberalizme. Dar būdamas „žaliu“ prezidentu sakiau, kad mes neturime pinigų rizikuoti imtis kažkokių tai reformų. O jei nepasiseks?“, – retoriškai klausė jis, sakydamas metinę kalbą Nacionaliniam susirinkimui ir tautai.

A.Lukašenkos žodžiais, tokias reformas gali sau leisti tik tokios didelės valstybės kaip Rusija, Kinija ar JAV.

„Mūsų šalis po to neįstengs skylių užsilopyti. Todėl visada buvau mastantis bei atsargus, nepuldavau prie naujų idėjų“, – pridūrė ilgametis Baltarusijos vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

imkit pavizdi is batkos

imkit pavizdi is batkos portretas
Tegu iveda lesbiu-geju bei sm.aukytoju mokesti :))

...

... portretas
O mūsų PSD - ne toks pats mokestis?.. Nes - ŽINOM kad neapsidraudusiems jokios nemokamo medicininės paslaugos NETEIKIAMOS, BET - tuo pačiu už mūsų reikalaujama kažkokį 'PSD įsiskolinimą' sumokėt... keista, moki už tai, ko NIEKAIP negalėjai gaut.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių