Lygios teisės JAV: povandeniniai laivai pritaikomi tarnauti moterims

  • Teksto dydis:

Karyba nebėra tik vyrų užsiėmimas, tačiau kariniame laivyne moterys sunkiai randa savo vietą. Pavyzdžiui, JAV povandeniniai laivai yra pritaikyti tik vyrams. Tai tapo problema, nors anksčiau niekas dėl tokios doktrinos per daug nesiginčijo. Tačiau dabar jau rengiamasi kurti kitokius povandeninius laivus, kuriuose galės tarnauti ir moterys.

Absoliučiai visi Jungtinių Valstijų karinių jūrų pajėgų povandeniniai laivai dabar yra pritaikyti tik vyrams. Sklendės, valdymo įranga, gyvenamosios patalpos – viskas pritaikyta laivyno vyrams. Moterys iki šiol nebuvo laukiamos povandeniniuose laivuose.

Sunkiai atsidarančios sklendės šiuolaikiniuose laivuose galbūt ir nebėra didelė problema, tačiau daugeliui kitų užduočių vis dar reikia vyriškos jėgos. Norint lygiateisiškai integruoti moteris į povandeninių laivų įgulas, reikia atlikti keletą nemenkų pakeitimų. JAV tai jau pradedama daryti. Bet kokius pakeitimus teks atlikti?

JAV atšaukė draudimą moterims tarnauti povandeniniuose laivuose dar 2010 m., ir šiek tiek daugiau nei 100 moterų jau tarnauja šioje karinio laivyno dalyje.

Visų pirma, reikės pasirūpinti didžiaisiais patobulinimais. Gyvenamosios patalpos dabar turės turėti du skyrius: vieną – moterims, o kitą – vyrams. Dėl to reikės ir atskirų tualetų bei dušų. Papildomų patalpų įrengimas jau pats savaime nėra lengvas procesas, tačiau šalia jo bus ir kur kas smulkesnės užduotys, kurias būtinai reikės atlikti. Pavyzdžiui, kai kurios virš galvos įrengtos sklendės turės būti įrengtos žemiau, kad jas pasiektų ir moterys. Įvairūs liukai bei durys dabar turės atsidaryti lengviau, ypač jei nuo jų valdymo priklauso viso laivo saugumas. Šalia trijų aukštų lovų bus įrengti laipteliai (vyrai į viršutinį gultą patenka prisitraukdami), jie taip pat atsiras ir prie keliais aukštais sukrautų skalbyklių ir džiovyklių.

Pirmasis naujas toks povandeninis laivas turėtų būti paleistas 2021 metais, tačiau ir dabar naudojami povandeniniai laivai po truputį bus modifikuojami. JAV atšaukė draudimą moterims tarnauti povandeniniuose laivuose dar 2010 m., ir šiek tiek daugiau nei 100 moterų jau tarnauja šioje karinio laivyno dalyje. Šis skaičius neabejotinai augs, tačiau saugumo reikalavimai jo auginti kol kas neleidžia.

Deguonies kaukes daugelyje laivų vyrai prisijungia prie palube einančių linijų, kurios kai kurioms žemesnėms moterims būtų nepasiekiamos arba bent jau keltų nepatogumų. Kai kurios sklendės, kurios yra kritiškai svarbios nelaimės atveju, sunkiai pasiduoda ir stipriems vyrams. „Electric Boat“, rangovas modifikuojantis JAV povandeninius laivus, pasakoja, kad nuo šiol sklendės bus suprojektuotos taip, kad joms valdyti nereikėtų didelės raumenų jėgos.

Žinoma, šios žinios tradiciškai susilaukė ir skeptikų pašaipos. Jie klausia, kam reikalingos papildomos išlaidos ir kokia nauda valstybei iš to, kad povandeniniuose laivuose tarnaus moterys. Į tai dažniausiai atsakoma, kad kovinio potencialo ir darbo jėgos atsisakyti negalima. JAV kariniame jūrų laivyne tarnaujančios moterys neišstumia vyrų ir jų nepakeičia. Tai – papildomos rankos ir akys, skirtos karinei jėgai didinti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

idomu

idomu portretas
O,jus (ne)degeneratai tarnavote JAV armijoje,kad taip "viska zinote"?

Anonimas

Anonimas portretas
jau ir VIESNAMIAI po vandeniu jankyne atsirado. Cha cha cha .....kariautojai - armijoje PIDERAI, LEZBES ir degeneratai. Cha cha cha cha .....DERMOKRATIJA.

...

... portretas
TAI tos FE*** rėkia, kad moterys lygios, vyrams niekuo nenusileidžia, tai tenka iš proto eit bebandant prie jų 'galimybių' prisitaikyt. Tiesiog - Moterys nepakeičiamos vaikų gimdyme, visur kitur vyrai geriau! (nes TIK taip tikra pusiausvyra pasiekiama).
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių