M. Chodorkovskis apie prezidento rinkimus: tai tebus „pseudorinkimai“

  • Teksto dydis:

Opozicinio judėjimo „Atviroji Rusija“ įkūrėjas Michailas Chodorkovskis šeštadienį paragino savo sekėjus per ateinančiais metais vyksiančius Rusijos prezidento rinkimus palaikyti visus jiems idėjiškai artimus kandidatus, įskaitant opozicijos lyderį Aleksejų Navalną ir žurnalistę Ksenją Sobčiak.

„Judėjimui būtų teisinga palaikyti visus, kad propaguoja mūsų vertybes“, – M. Chodorkovskis vaizdo ryšiu sakė per Maskvoje vykstančią „Atvirosios Rusijos“ konferenciją.

Pasak jo, šiuo metu prezidento posto siekia du politikai, kurių vertybės sutampa su remiamomis „Atvirosios Rusijos“ – A. Navalnas ir K. Sobčiak.

Buvęs naftos magnatas pridūrė manantis, kad artėjantis balsavimas tebus „pseudorinkimai“, net jeigu juose bus leista dalyvauti A. Navalnui ir K. Sobčiak, nes dabartinis režimas jokiu būdu neleis jiems pakeisti prezidento Vladimiro Putino.

„Būtent todėl nėra jokios intrigos – nes nėra rinkimų. Yra žmonės, pasiruošę dėstyti savo grupės politinius interesus, ir triukšmą keliantys juokdariai, atitraukiantys visuomenės dėmesį nuo realių problemų ir jų sprendinių“, – sakė buvęs turtingiausias Rusijos žmogus.

Būtent todėl nėra jokios intrigos – nes nėra rinkimų.

Buvęs Rusijos naftos milžinės „Jukos“ bosas M. Chodorkovskis 2003-iaisiais buvo areštuotas dėl vengimo mokėti mokesčius ir 10 metų kalėjo, kol 2013 metais V. Putinas jam suteikė malonę.

M. Chodorkovskis sakė sveikinantis K. Sobčiak ir A. Navalną kaip „Atvirosios Rusijos“ sąjungininkus, propaguojančius parlamentarizmo, federalizmo ir teisinės valstybės principus.

„Taip pat reiškiu pagarbą Grigorijui Javlinskiui, jau keletą dešimtmečių esančiam šiose pozicijose“, – pabrėžė jis.

„Atvirosios Rusijos“ įkūrėjas pabrėžė, kad šis judėjimas turėtų labiausiai siekti ne pakeisti Rusijos prezidentą, o šalies sistemą – kad būtų pereita prie parlamentinės respublikos, užtikrintas vyriausybės atskaitingumas parlamentui ir galimybė regionų politiniams centrams savarankiškai nustatyti savo socialinės ir politinės plėtros tempą.

Ketinimus dalyvauti 2018 metais vyksiančiuose Rusijos prezidento rinkimuose jau yra paskelbęs V. Putinas, vadovaujantis Rusijai nuo 2000 metų ir sieksiantis dar vienos šešerių metų kadencijos, taip pat prieštaringai vertinama televizijos laidų vedėja K. Sobčiak, velionio Sankt Peterburgo mero Anatolijaus Sobčiako duktė.

Tokius pačius pareiškimus taip pat jau yra paskelbę kampanijų veteranai – Komunistų partijos lyderis Genadijus Ziuganovas, ultranacionalistas Vladimiras Žirinovskis ir liberalas G. Javlinskis.

Aršus V. Putino kritikas, opozicionierius Aleksejus Navalnas taip pat norėtų dalyvauti šiuose rinkimuose, bet Rusijos rinkimų komisijos pareigūnai nurodo, kad jis yra teistas, jam skirta lygtinė penkerių metų laisvės atėmimo bausmė už lėšų grobstymą, todėl jis negali kandidatuoti į prezidentus.

A. Navalnas tvirtina, kad pastaroji byla buvo politiškai motyvuota, o jo komanda rengia jo palaikymo mitingus įvairiuose šalies miestuose, spausdama Kremlių leisti jam registruotis kandidatu rinkimuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Gerai gyvena Rusijos opozicija , jei tikisi kad tokia skysta fifa lenda kandidatuoti ir didžiausi vagys ją palaiko Šeria juos sočiai JAV tai ir vaidina politinius veikėjus ,kuriuos palaikys pora procentų studentų , bet rėks kad rezultatai suklastoti

Realybė

Realybė portretas
Tokio tipo straisniai reiškia Lietuvos kišimasi į Rusijos vidaus reikalus. Ar Lietuvai patiktu jei Rusija organizuotu Lietuvos valdžios opozicijos susitikimus Maskvoje ir viešai palaikytu opoziciją

grazina

grazina portretas
SVARBU neprileisti zydu,Nes pasaulis dusta nuo ju valdymo.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių