M. Saakašvilis užsipuolė Ukrainos prezidentą Kijeve vykusioje demonstracijoje

  • Teksto dydis:

Gruzijos eksprezidentas ir buvęs Ukrainos Odesos srities gubernatorius Michailas Saakašvilis antradienį Kijeve vykusiame mitinge pareiškė, kad Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai reikia vykdyti antikorupcines reformas arba trauktis iš valdžios, kad šalyje būtų kokių nors permainų.

Provakarietiška opozicija spaudžia P. Porošenką vykdyti reformas, įsteigiant antikorupcinį teismą ir panaikinant teisinę neliečiamybę parlamentarams. Vakarų remiamas P. Porošenka į valdžią atėjo po prorusišką Ukrainos režimą nuvertusios revoliucijos 2014 metais.

Prie Ukrainos parlamento Kijeve vykusią demonstraciją organizavo kelios, tarp jų ir M. Saakašvilio, politinės partijos. Skandalingai į Ukrainą rugsėjį sugrįžęs M. Saakašvilis stengiasi pasinaudoti galimybe sutelkti savo šalininkus.

Dvi kadencijas Gruzijos prezidentu išbuvęs M. Saakašvilis, vėliau paskirtas Ukrainos Odesos srities administracijos vadovu, kaltina P. Porošenką korupcija.

Liepos pabaigoje, kai M.Saakašvilis buvo išvykęs iš Ukrainos, jos migracijos tarnyba pranešė, kad prezidentas P. Porošenka atėmė iš M.Saakašvilio Ukrainos pilietybę. Gruzijos pilietybės jis neteko 2015-aisiais, kai buvo paskirtas Odesos gubernatoriumi.

Į Ukrainą M.Saakašvilis sugrįžo rugsėjį. Atvykęs autobusu iš Lenkijos, padedamas savo šalininkų jis jėga prasiveržė per sieną į šalies gilumą.

Nuo to laiko jis rengia antivyriausybines akcijas visoje šalyje. Antradienį Kijeve surengtame mitinge dalyvavo keli tūkstančiai žmonių.

„Kol yra Porošenka, nebus pažangos, (nebus) kovos su korupcija, – sakė M.Saakašvilis. – Bus skurdas, pažeminimas, ukrainiečių, ypač jaunimo, emigracija, smuks Ukrainos prestižas“.

M. Saakašvilis perspėjo, kad vadovaujant P. Porošenkai Ukrainos laukia „naujos mirtys, naujos nelaimės“.

„Jiems atėjo laikas mus išgirsti“, – sakė 49 metų M.Saakašvilis, aplinkiniams skanduojant „Gėda“ ir „Lauk su visa klika!“.

Protestuotojai laikė M.Saakašvilio partiją „Naujų jėgų judėjimas“ ir opozicinę partiją „Batkivščyna“ palaikančius plakatus. Pastarosios partijos lyderė yra kita P.Porošenkos priešininkė ekspremjerė Julija Tymošenko, viena iš 2004-2005 metų Ukrainos Oranžinės revoliucijos lyderių.

Tarp susirinkusiųjų buvo ir opozicinio judėjimo „Samopomič“ („Savipagalba“) narių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių