Britanija svarsto Rusijos prašymą aplankyti J. Skripal

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija šeštadienį pranešė svarstanti Maskvos prašymą Rusijos konsulinės tarnybos darbuotojams aplankyti Juliją Skripal, kuri su savo tėvu, buvusiu Rusijos dvigubu agentu, nukentėjo nuo nervus paralyžiuojančios medžiagos.

Sergejus Skripalis su dukra ligoninėje gydomi nuo kovo 4 dienos, kai buvo mįslingomis aplinkybėmis apnuodyti Didžiojoje Britanijoje. Londonas ir jo pagrindiniai sąjungininkai Vakaruose dėl šio išpuolio kaltina Rusiją.

Šis pirmasis cheminio ginklo panaudojimas Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo smarkiai atšaldė Maskvos santykius su Vakarais.

Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad priimdama sprendimą atsižvelgs į tai, ar Julija Skripal nori, kad ligoninėje ją aplankytų Rusijos atstovai.

Ketvirtadienį Julija Skripal paliko intensyvios priežiūros palatą. 33-erių moters „būklė sparčiai gerėja ir nebėra kritinė“, pranešė Solsberio rajono ligoninė.

Dabar jos būklė „stabili“, o nacionalinis transliuotojas BBC pranešė, kad moteris sąmoninga ir kalba su aplinkiniais.

„Vadovaudamiesi tarptautine ir šalies teise, taip pat Julijos Skripal teisėmis ir norais, svarstome prašymą suteikti prieigą konsuliniams darbuotojams“, – naujienų agentūrai AFP teigė Užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai.

Didžiosios Britanijos teigimu, yra tik viena išvada – Rusijos valstybė atsakinga už šį išpuolį, kurio metu panaudota Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“ („Naujokas“). Maskva šiuos kaltinimus neigia.

66-erių buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio būklė tebėra kritinė, tačiau stabili.

S. Skripalis pardavinėjo paslaptis Didžiajai Britanijai ir persikėlė į šią šalį po 2010 metais įvykusio Maskvos ir Vašingtono apsikeitimo agentais. Jo duktė atakos metu buvo atvykusi į Britaniją iš Rusijos aplankyti tėvo.

Turės sumažinti diplomatinį personalą

Didžioji Britanija savo diplomatinį personalą Rusijoje turės sumažinti daugiau 50-čia žmonių, šeštadienį paskelbė Maskva, vystantis santykių krizei dėl buvusio rusų šnipo apnuodijimo Anglijoje nervus paralyžiuojančia medžiaga.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtas naujasis reikalavimas laikomas bausme Londonui už raginimus sąjungininkams išsiųsti rusų diplomatus.

Penktadienį Maskva iškvietė Britanijos ambasadorių Laurie Bristow (Lorį Bristou) ir nurodė, kad Rusijoje dirbančių diplomatų skaičius turėtų būti per mėnesį būti sulygintas su Jungtinėje Karalystėje dirbančių rusų diplomatų skaičiumi.

„Rusija pasiūlė paritetą. Britanijos pusėje dirba daugiau kaip 50 žmonių daugiau“, – naujienų agentūrai AFP sakė Užsienio reikalų ministerija Marija Zacharova.

L. Bristow buvo įteikta protesto nota dėl „provokuojamų ir nepagrįstų Britanijos pusės veiksmų, paskatinusių nepagrįstą Rusijos diplomatų išsiuntimą iš virtinės šalių“, penktadienį nurodė URM.

JAV, daugelis Europos Sąjungos valstybių ir NATO narių, demonstruodamos solidarumą su Britanija po buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio ir jo dukters apnuodijimo Anglijos pietiniame Solsberio mieste, paskelbė išsiunčiančios iš viso daugiau kaip 150 Rusijos diplomatų

Anksčiau šį mėnesį Rusija išsiuntė 23 britų diplomatus, uždarė JK konsulatą Sankt Peterburge ir įšaldė Britų tarybos veiklą savo teritorijoje.

Tokiu būdu buvo atsakyta į Britanijos sprendimą išsiųsti 23 rusų diplomatus, įšaldyti aukšto lygio kontaktus su Maskva ir imtis kitų priemonių.

Penktadienį Rusija paskelbė išsiunčianti 24 kitų šalių, daugiausiai ES narių, diplomatų, atsakydama į analogiškus Vakarų valstybių veiksmus. Šis abipusis diplomatų išsiuntimas yra didžiausias per kelis pastaruosius dešimtmečius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Neturiu

Neturiu portretas
Tai rusai panaudojo brokuotus nuodus ,

vakar

vakar portretas
per seimo kanala vyko Z.Vaisvylos ir A.Butkeviciaus spaudos konferencija kur kaltinama vyriausybe ir is Butkeviciaus pasisakymo buvo aisku kad siulyta imtis priemoniu tai darau prielaida kad jis pabuvres ukrainoje kazka rezga nes nebeliko saly zmoniu kurie galetu kovoti su neteisybem tik 1 kitas dar sveikas pensininkas islenda ir i tai tik spauda pranesa ir jokio efekto tik emocijos i kurias nusispjauna musu /globejai tai darau isvada jungtis prie Ukrainos ir su ju padoriu zoniu pagalba isvalyti visas korupcines ir kt. siuksles is musu aplinkos irtam porosionko ir kitu oligarchu patarimo nereikes nes tai jie susitare ir naikina zmones.....

vot teip

vot teip portretas
Julija Skripal yra Rusijos pilietė,"užmiršot" paminėt straipsnyje "žurnalistai"?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių