Maskva reikalauja, kad JAV nelaikytų branduolinių ginklų NATO valstybėse

  • Teksto dydis:

Rusija reikalauja, kad Jungtinės Valstijos išgabentų visus savo branduolinius ginklus, laikomus NATO sąjungininkių teritorijose, ir kaltina Vašingtoną šiurkščiai pažeidžiant Branduolinių ginklų neplatinimo sutartį (TPNW), penktadienį pareiškė Maskva.

„Pažeidimas yra JAV veiksmai perduodant savo branduolinius ginklus į nebranduolinių valstybių rankas, taip pat pačių nebranduolinių valstybių, sutinkančių priimti amerikietiškus branduolinius ginklus [veiksmai]. Tai pakerta TPNW pagrindus ir sukuria papildomų kliūčių tolimesniems žingsniams branduolinio nusiginklavimo srityje“, – per spaudos konferenciją Maskvoje sakė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas.

Jis pabrėžė, kad „ši problema turi tik vieną sprendinį – visų amerikietiškų branduolinių ginklų sugrąžinimą į JAV teritoriją, uždraudimas juos dislokuoti užsienyje ir visos infrastruktūros, leidžiančios greitai dislokuoti šiuos ginklus, likvidavimas“.

„Taip pat turi būti visiškai uždrausta rengti bet kokius mokymus, susijusius su nebranduolinių valstybių ginkluotųjų pajėgų karių gebėjimų naudoti branduolinius ginklus ugdymu“, – pridūrė S. Riabkovas.

„Mus ypač neramina, kad JAV toliau pažeidinėja TPNW esmines nuostatas, taip pat skatina tai daryti savo sąjungininkes. NATO šalių bendrų branduolinių misijų ydinga praktika apima elementus, susijusius su planavimu panaudoti branduolinius ginklus, taip pat ugdyti gebėjimus elgtis su amerikietiškais branduoliniais ginklais, tiesiogiai dalyvaujant nebranduolinių šalių, kuriose yra dislokuoti amerikiečių branduoliniai ginklai, atstovams“, – sakė viceministras.

Pasak jo, tokie veiksmai „šiurkščiai pažeidžia“ Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties 1-ąjį ir 2-ąjį straipsnius.

Šiuo metu NATO dalijimosi branduoliniais ginklais programoje dalyvauja Belgija, Italija, Nyderlandai, Vokietija ir Turkija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kacapas

Kacapas portretas
is Karaliauchiaus krasto tegul issikrausto totormongoloidai , ir raketas su branduoliniu ginklu issiveza.!

Rupintojeliui

Rupintojeliui portretas
Tau galva skauda? Rusija perdave branduolini ginkla Korejai?:) O tai ko ne Venisuelai tada:)?

atsirado rupintojelis is maskvos,

atsirado rupintojelis is maskvos, portretas
o ka patys rusai daro su korieciais ai kokie jus gudruciai ,patys daro o kities neleidzia,nieks jusu neklauso ,
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių