Maskva siūlys kurti laisvosios prekybos zoną tarp ES ir Eurazijos Sąjungos

  • Teksto dydis:

Maskva ketina pateikti Šveicarijos mieste Bazelyje vyksiančiame Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos ministrų susitikime pasiūlymą bendradarbiauti ir užtikrinti laisvąją prekybą tarp Europos Sąjungos (ES) ir Eurazijos Ekonominės Sąjungos (EAES), paskelbė Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Reikia pagaliau kurti dialogą tarp Eurazijos Ekonominės Sąjungos ir Europos Sąjungos“, – jis sakė šeštadienį vykusiame Vidaus ir gynybos politikos tarybos posėdyje.

S.Lavrovas pažymėjo, kad idėja kurti laisvosios prekybos zoną, kuri apimtų EAES ir ES dabar jau nebelaikoma egzotiška.

„Dėl viso to jau dirbama; visa tai jau tapo diplomatijos ir realios politikos dalimi. Esu įsitikinęs, kad pasieksime tai, ką dabar pradėjo vadinti integracijų integracija. Tai bus viena aktualiausių temų, kurias ketiname siūlyti ESBO pagrindu per užsienio reikalų ministrų susitikimą Bazelyje“, – sakė jis.

Kita vertus, Rusijos diplomatijos vadovas pabrėžė, kad bendradarbiavimas ankstesniu lygmeniu vargu ar bus įmanoma, veikiausiai turėdamas omenyje Maskvos ir Vakarų šalių santykių pablogėjimą dėl Ukrainos krizės.

„Europos Sąjunga – stambiausia kolektyvinė partnerė. Niekas nesiruošia šauti sau į koją, atsisakydamas bendradarbiavimo su Europa, nors jie supranta, kad tvarkyti reikalus kaip anksčiau jau neįmanoma“, – sakė S.Lavrovas, pridūręs, kad Vakarų sankcijomis Rusijai siekiama pakeisti valdžią joje.

Tačiau jis išsakė viltį, kad EAES taps tiltu, jungiančiu Europą su Azijos ir Ramiojo vandenyno regionu.

„Eurazijos Sąjunga taps labai svarbiu elementu tarp Europos bei Azijos ir Ramiojo vandenyno regiono“ – pabrėžė jis.

S.Lavrovas pripažino, kad Rusijos stumiamą EAES projektą Europa iki šiol vertino atmestinai ir iš aukšto, nors „daugelis šalių (kuriančių Eurazijos Sąjungą) tarpusavyje turi daugiau bendra negu Europos Sąjungos šalys“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių