Maskvoje ieškomas Rusijos pilietis norėjo atskristi į Lietuvą

  • Teksto dydis:

Danijoje sulaikytas Maskvos ieškomas Rusijos pilietis, norėjęs atskristi į Lietuvą, ketvirtadienį paskelbė danų prokurorai.

Dabar Rusija turi pateikti oficialų prašymą išduoti šį 43 metų Rusijos pilietį, sakė generalinės prokuratūros pareigūnė Henriette V. Norring (Henrietė V. Noring).

Ji sakė, kad Danija nuodugniai išnagrinės prašymą ir kad ekstradicija „bus įmanoma tik tuo atveju, jei bus įvykdytos visos Danijos ekstradicijos įstatymų sąlygos“.

H. V. Norring atsisakė nurodyti sulaikyto vyro vardą, bet jo advokatė paskelbė, kad tai yra Prancūzijoje gyvenantis Aleksandras Panešas. Jis buvo areštuotas lapkričio 21 dieną ir gali būti laikomas iki gruodžio 19-osios.

Advokatas Kimas Bagge (Kimas Bagė) naujienų agentūrai AP sakė, kad jo klientas yra ieškomas dėl įvairių įtarimų, tarp jų – dėl kyšininkavimo ir melagingų pareiškimų.

Pasak K. Bagge, A. Panešas tvirtina, kad iš Rusijos pabėgo dėl ryšių su politine opozicija. Šio pareiškimo nepriklausomai patvirtinti neįmanoma.

2016 metų liepą Maskva paprašė Interpolo raudonosios kortos dėl A. Panešo, sakė K. Bagge ir pridūrė, kad jis buvo areštuotas Kopenhagos oro uoste, kai tranzitu vyko į Lietuvą, gavęs Lietuvos policijos leidimą pasiimti dokumentus, reikalingus jo prieglobsčio prašymui Prancūzijoje.

Lietuvos policijos departamentas BNS informavo, kad paklausimų, susijusių su šiuo asmeniu, policija nėra gavusi ir informacijos apie aplinkybes, kodėl jis vyko į Lietuvą, neturi.

„Kaip supranta mano klientas, tai aiškiai politiškai motyvuota“, – AP sakė K. Bagge. „(Danija) negali išduoti žmogaus, bėgančio nuo asmeninio persekiojimo. Danija tik užlaiko prieglobsčio (suteikimo) procesą Prancūzijoje.“

„Nesuvokiama, kodėl žmogus, metus atvirai gyvenęs Prancūzijoje, kur nagrinėjamas jo prašymas suteikti prieglobstį, dabar areštuotas Danijoje, – sakė advokatas. – Jo, kaip ieškomo žmogaus, vardas turbūt iššoko oro uosto kompiuteriuose.“

2002 metais Danija atsisakė išduoti Londone gyvenantį čečėnų sukilėlių lyderio Aslano Maschadovo padėjėją Achmedą Zakajevą, kuris Rusijos prašymu buvo areštuotas Kopenhagoje. Danų pareigūnai jį paleido Maskvos ekstradicijos prašymą atmetę dėl nepakankamų įrodymų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių