Maskvoje prasidėjo Sirijos opozicijos atstovų derybos

  • Teksto dydis:

Sirijos opozicijos veikėjai pirmadienį Maskvoje pradėjo keturias dienas truksiančias derybas, kaip būtų galima užbaigti jau beveik ketverius metus jų šalį krečiantį konfliktą, o vėliau prie šių diskusijų turėtų prisidėti prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimo nariai, bet pagrindinis užsienyje įsikūręs opozicijos aljansas šį renginį boikotuoja.

Derybos už uždarų durų prasidėjo kaip planuota, 11 val. Maskvos (10 val. Lietuvos) laiku, vienas Rusijos diplomatinis šaltinis sakė naujienų agentūrai „RIA Novosti“. Šios diskusijos turėtų vykti iki ketvirtadienio.

„Atvyko apie 25 (Sirijos opozicijos nariai). Manau, jų bus iki 30“, – nurodė Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Michailas Bogdanovas.

Rusija, kuri yra įtakingiausia B.al Assado vyriausybės sąjungininkė, tikisi pagerinti savo reputaciją kaip diplomatinė tarpininkė, nors šiuo metu yra įsitraukusi į priešpriešą su Vakarų valstybėmis dėl konflikto Ukrainoje.

Tačiau pagrindinis užsienyje veikiantis Sirijos opozicijos aljansas – Nacionalinė koalicija – derybose Maskvoje oficialiai nedalyvauja, nors penki jos nariai atvyko į Rusijos sostinę asmenine iniciatyva, kartu su opozicijos grupėmis, toleruojamomis Damasko režimo.

„Bet kokios derybos turi vykti neutralioje šalyje ir būti prižiūrimos Jungtinių Tautų“, – anksčiau pareiškė vienas Nacionalinės koalicijos šaltinis, turėdamas omenyje, kad Rusija turi svarbiausios B.al Assado sąjungininkės statusą.

Sirijos ambasadorius prie JT Basharas Jaafari (Bašaras Džaafaris) vadovaus vyriausybės delegacijai, kuri prie derybų Maskvoje prisidės trečiadienį, pranešė vienas Damasko vyriausybę palaikantis laikraštis.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas praeitą savaitę išreiškė viltį, kad šių susitikimų „chemija“ bus palanki ir kad ji padės JT pasiuntiniui Sirijoje Staffanui de Misturai (Stafanui de Misturai) organizuoti naują taikos konferenciją, kurioje būtų tariamasi, kaip užbaigti pilietinį karą, nuo 2011 metų nusinešusį jau per 200 tūkst. žmonių gyvybių.

S.Lavrovas trečiadienį galbūt susitiks su opozicijos grupių atstovais, „jeigu atmosfera bus konstruktyvi“, nurodė M.Bogdanovas.

Ankstesni du derybų Ženevoje ratai buvo nesėkmingi.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių