Meksika sieks dialogo su JAV ir prekybos sutarties alternatyvų

  • Teksto dydis:

Meksika pirmadienį nesigriebti „konfrontacijos, bet ir nepasiduoti“ iš naujo derėdamasi dėl ryšių su Jungtinėmis Valstijomis, vadovaujamomis naujojo prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo), bet pripažino, kad planuoja ieškotis alternatyvių prekybos partnerių.

Meksikos prezidentas Enrique Pena Nieto (Enrikė Penja Njetas) sakė norintis tartis su D.Trumpu prekybos, neteisėtos migracijos ir kitais dvišalių santykių klausimais, bet pabrėžė, kad gins savo šalies interesus.

„Nei konfrontacija, nei pasidavimas: sprendinys yra dialogas ir derybos“, – E.Pena Nieto sakė dėstydamas savo ryšių su D.Trumpu strategiją.

Naujasis JAV lyderis grasina nutraukti tarptautines laisvosios prekybos sutartis, kad apsaugotų darbo vietas savo šalyje.

Pirmadienį jis pasirašė įsaką, nurodantį pasitraukti iš Ramiojo vandenyno partnerystės (TPP) – svarbios prekybos sutarties, kurią palaikė jo pirmtakas Barackas Obama (Barakas Obama).

TPP partnerės yra Meksika, Jungtinės Valstijos ir 10 kitų šalių, besiribojančių su Ramiuoju vandenynu.

E.Pena Nieto sakė, kad vienas pirmųjų jo atsakomųjų veiksmų į D.Trumpo sprendimą bus pastangos „nedelsiant“ pradėti derybas dėl naujų dvišalių sutarčių su kitomis TPP narėmis, siekiant „diversifikuoti“ Meksikos prekybos ryšius.

Pokyčiai Šiaurės Amerikos prekyboje

Prognozuojama, kad Meksika bus viena labiausiai D.Trumpo prekybos politikos paveiktų šalių. Jungtinės Valstijos iki šiol buvo pagrindinė Meksikos eksporto rinka.

D.Trumpas sekmadienį taip pat pažadėjo iš naujo derėtis su Meksika ir Kanada dėl Šiaurės Amerikos laisvosios prekybos sutarties (NAFTA).

Kreipimesi į Baltųjų rūmų darbuotojus jis sakė, kad „ketiname pradėti kai kurias derybas, susijusias su NAFTA“, per būsimus susitikimus su E.Pena Nieto ir Kanados ministru pirmininku Justinu Trudeau (Džastinu Triudo).

E.Pena Nieto biuras anksčiau nurodė, kad prezidentas sekmadienį kalbėjosi telefonu su J.Trudeau, siekdamas koordinuoti pastangas, kad būtų išsaugota integruota Šiaurės Amerikos rinka.

D.Trumpas planuoja priimti E.Pena Nieto sausio 31 dieną.

JAV lyderis gyrė Meksikos vadovą: „Prezidentas buvo išties labai nuostabus, ir manau, kad pasieksime labai gerų rezultatų Meksikai, Jungtinėms Valstijoms, visiems susijusiems. Tai labai svarbu.“

„Meksika netiki sienomis“

E.Pena Nieto pirmadienį taip pat pasisakė prieš D.Trumpo užmojį atsitverti nuo pietinės kaimynės, kad į Jungtines Valstijas iš Meksikos neplūstų neteisėti migrantai. Šis klausimas buvo vienas opiausių per D.Trumpo rinkimų kampaniją.

„Nors Meksika pripažįsta bet kurios suverenios šalies teisę užtikrinti savo saugumą, Meksika netiki sienomis“, – sakė E.Pena Nieto said.

„Mūsų šalis tiki tiltais, ... skatinant gerus kaimyniškus santykius“, – pridūrė jis.

Tebebūdamas kandidatas D.Trumpas netikėtai apsilankė Meksikoje.

Tas susitikimas vertintas itin prieštaringai, nes E.Pena Nieto ir D.Trumpas jį apibūdino labai skirtingai.

D.Trumpas sakė žurnalistams, kad jiedu nesvarstė klausimo, kas sumokės už jo pasiūlytą pastatyti pasienio tvorą. E.Pena Nieto savo ruožtu tvirtino „aiškiai pareiškęs, kad Meksika už sieną nemokės“.

Migrantai ir jų pinigai

Per savo rinkimų kampaniją D.Trumpas taip pat ne kartą įžeidė meksikiečius sakydamas, kad kai kurie atvykėliai iš šios šalies yra žagintojai ir nusikaltėliai.

Jis grasino užblokuoti lėšas, siunčiamas namo Jungtinėse Valstijose dirbančių meksikiečių migrantų, jeigu Meksika atsisakys apmokėti pasienio tvoros statybas.

Vis dėlto E.Pena Nieto pirmadienį pažadėjo užtikrinti emigrantų pinigų „laisvą srautą“.

Prezidentas sakė, kad bet koks migrantų grąžinimas iš JAV į Meksiką turi būti „tvarkingas ir koordinuojamas“ su Vašingtonu..

Meksikos užsienio ir ekonomikos ministrai planuoja trečiadienį ir ketvirtadienį vykti į Vašingtoną susitikti su amerikiečių administracijos pareigūnais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių