Meksikos prezidento rinkimus laimėjo kairiųjų pažiūrų A. M. Lopezas Obradoras

  • Teksto dydis:

Prieš nusistovėjusią politinę tvarką nusistatęs kairiųjų pažiūrų kandidatas Andresas Manuelis Lopezas Obradoras (Andresas Manuelis Lopesas Obradoras) surinkęs daugiau kaip pusę balsų laimėjo sekmadienį vykusius prezidento rinkimus, rodo oficialios prognozės.

Politikas, žinomas kaip AMLO, gavo 53–53,8 proc. balsų, rodo imtimi iš dalies rinkimų apylinkių pagrįstos prognozės, paskelbtos Nacionalinio rinkimų instituto.

Ten pat nurodoma, kad artimiausias A. M. Lopezo Obradoro varžovas konservatorius Ricardo Anaya (Rikardas Anaja) gavo 22,1–22,8 proc., valdančiosios partijos kandidatas Jose Antonio Meade (Chosė Antonijus Meadė) – 15,7–16,3 proc., o nepriklausomas kandidatas Jaime Rodriguezas (Chaimė Rodrogesas) – 5,3–5,5 proc. balsų.

Tuojau po balsavimo pabaigos tiek R. Anaya, tiek J. A. Meade pripažino pralaimėję ir išsklaidė susirūpinimą, kad šalyje, kurios visuomenė yra smarkiai susiskaldžiusi, gali ilgokai užtrukti neaiškumas dėl nugalėtojo|.

„Pripažįstu jo pergalę ir reiškiu sveikinimus, taip pat linkiu jam didžiausios sėkmės Meksikos labui“, – sakė R. Anaya, konservatyviosios Nacionalinio veiksmo partijos (PAN) vadovaujamos koalicijos kandidatas.

J. A. Meade, iškeltas valdančiosios Institucinės revoliucinės partijos (PRI), irgi sakė, kad kairiųjų pažiūrų varžovas „laimėjo daugumą“ ir pridūrė: „Linkiu Andresui Manueliui didžiausios sėkmės.“

Ši baigtis žymi didelį poslinkį Meksikos politikoje: PRI ir PAN pasikeisdamos valdė beveik šimtmetį, o A. M. Lopezas Obradoras bus pirmasis kairiųjų pažiūrų prezidentas per šalies naujausių laikų istoriją.

„Užsispyręs“

Užsispyręs“ – tai vienas iš daugelio epitetų, kuriuos kritikai žeria A. M. Lopezui Obradorui, net šalį žadantis pakeisti kairuolis laiko tokį apibūdinimą komplimentu.

AMLO jau trečiąsyk kandidatavo Meksikos prezidento rinkimuose ir žada pasinaudoti savo stipriu charakteriu, kad inicijuotų meksikiečių laukiamus pokyčius.

„Aš esu užsispyręs. Tai gerai žinomas faktas“, – prieš balsavimą sakė A. M. Lopezas Obradoras.

„Su tokiu pačiu užsidegimu dirbsiu kaip prezidentas, (...) užsispyrusiai, atkakliai, nepaliaujamai, būsiu ties beprotybės riba tam, kad panaikinčiau korupciją“, – pridūrė politikas.

Tai gali patvirtinti artimiausi jo šalininkai

„Kalbame apie žmogų, kurio stipriausia pusė yra tvirtybė“, – naujienų agentūrai AFP sakė meksikiečių rašytojas ir istorikas Paco Ignacio Taibo II (Pacas Ignasijus Taibas II).

64-ių A. M. Lopezas Obradoras yra vienas labiausiai skaldančių Meksikos politikos veikėjų: kritikai jo nekenčia taip pat karštai, kaip myli jo šalininkai.

Vis dėlto jo pažadai radikaliai pakeisti Meksiką sulaukė žmonių palaikymo šalyje, kurioje nesiliauja korupcijos skandalai ir karinės kampanijos prieš narkotikų kartelius paskatintas smurtas.

Ugnis ir ledas

A. M. Lopezo Obradoro aršios atakos prieš šimtmetį Meksiką valdžiusias PRI ir PAN atitiko tai, kas sukosi daugelio rinkėjų galvose.

Vis dėlto politikui pavyko parodyti ir labiau atsipalaidavusią savo pusę, kai į kritiką jis atsakinėjo humoru ir juokėsi iš perspėjimų, kad ketina sužlugdys antrą pagal dydį Lotynų Amerikos ekonomiką.

Kai oponentai apkaltino „AMLO“ ryšiais su Rusija, kitą kartą jis viešumoje pasirodė su rusiška kepure „ušanka“ ir pavadino save Andresu Manuelovičiumi.

Kai kiti kandidatai prezidento rinkimuose puolė A. M. Lopezą Obradorą per debatus, jis išsitraukė popieriaus lapus.

„Nenoriu girtis, bet nuolankiai pristatau jums naujausias apklausas“, – pareiškė politikas.

Nežinia

Visi kandidatai Meksikos prezidento rinkimuose vienas už kitą garsiau kalbėjo, kaip kovos su korupcija, bet šiuos debatus taip pat laimėjo A. M. Lopezas Obradoras.

Išrinkimo atveju jis žada perpus susimažinti prezidento atlyginimą, gyventi ne rezidencijoje, o kukliame savo name, taip pat parduoti prezidentinį lėktuvą.

„Net D. Trumpas neturi tokio lėktuvo“, – yra sakęs politikas.

A. M. Lopezas Obradoras kampanijos metu riejosi su Meksikos verslo bendruomene, kai kuriems kritikams perspėjant, kad jis sieks į Venesuelą panašaus socialistinio valdymo.

Siekdamas sumažinti įtampą, politikas įdarbino verslą palaikančius patarėjus. Jis taip pat atsiėmė daugiausiai prieštarų sulaukusius pasiūlymus.

Faktiškai kol kas sunku atspėti, kokios politikos A. M. Lopezas Obradoras laikytųsi.

Daugelis meksikiečių nėra tikri, kam šis politikas atstovauja. Jie žino tik tiek, kad tai – kažkas naujo.

Tačiau šiuose rinkimuose to gali pakakti.

„La Chingada“ arba „Eik velniop“

Vis dėlto A. M. Lopezas Obradoras kartais sugeba šauti sau į kojas.

2006 metais kandidatuodamas prezidento rinkimuose jis ilgą laiką pirmavo apklausose, tačiau galiausiai prarado šaltą protą ir įžeidė tuometinį prezidentą Vicente Foxą (Vicentą Foksą), pavadindamas jį plepiu.

Daugelis stebėtojų teigia, kad būtent dėl to politikas pralaimėjo rinkimus.

A. M. Lopezas Obradoras tada atsisakė pripažinti savo pralaimėjimą, pasiskalbė save „teisėtu prezidentu“ ir įkūrė protesto stovyklą Meksikos sostinės centre.

Jis niekada nevengė deginti politinių tiltų.

Pietinėje Tabasko valstijoje gimęs politikas karjerą pradėjo 1970-aisiais valdančiojoje PRI partijoje. Jam padedant, 1980-aisiais nuo partijos atskilo kairioji atšaka PRD.

1994 metais A. M. Lopezas Obradoras nesėkmingai dalyvavo Tabasko gubernatoriaus rinkimuose, o 2000 metais buvo išrinktas Meksiko meru.

Jis šias pareigas paliko 2006 metais tam, kad galėtų dalyvauti prezidento rinkimuose. Po antrų nesėkmingų rinkimų 2012 metais politikas paliko PRD ir įkūrė savo partiją „Morena“. Ši politinė jėga, panašu, po rinkimų taps dominuojančia jėga Meksikos politikoje.

A. M. Lopezas Obradoras yra pareiškęs, kad tai jo paskutinė kampanija. Pralaimėjimo atveju jis žada išvykti gyventi į šalies pietuose esančią rančą „La Chingada“.

Šis pavadinimas yra dar vienas pokštas – jis reiškia „Eik velniop“.

Buvęs našlys A. M. Lopezas Obradoras antrą kartą susituokė 2006 metais. Jis turi keturis sūnus.

Pasveikino D. Grybauskaitė

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pirmadienį pasveikino išrinktąjį Meksikos prezidentą Andresą Manuelį Lopezą Obradorą (Andresą Manuelį Lopesą Obradorą) su pergale rinkimuose.

Šalies vadovė palinkėjo, kad Meksikos piliečių išreikštas pasitikėjimas „įkvėptų išrinktajam prezidentui jėgų atsakingai siekti užsibrėžtų tikslų skatinant šalies ekonomiką ir didinant skaidrumą, užtikrinant visų Meksikos žmonių gerovę ir saugumą“, rašoma prezidentės spaudos tarnybos išplatintame pranešime spaudai.

D. Grybauskaitė reiškė viltį, kad Lietuvos ir Meksikos ryšiai bus toliau plėtojami pasitikėjimo ir draugystės dvasia, o atviresni santykiai augant Europos Sąjungos ir Meksikos dialogui bei Lietuvos narystė Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijoje (EBPO) atvers dar daugiau galimybių abiejų valstybių bendradarbiavimui.

Sekmadienį išrinktam, prieš isteblišmentą nusiteikusiam kairuoliui A. M. Lopezui Obradorui teks pažaboti korupciją ir smurtą antroje pagal dydį Lotynų Amerikos ekonomikoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių