A. Merkel partija išlaikė pirmąjį savo populiarumo išbandymą

  • Teksto dydis:

Vokietijos kanclerės Angelos Merkel partija sekmadienį lengvai laimėjo vienus regioninius rinkimus, suduodama išankstinį smūgį centro kairiųjų viltims nutraukti daugiau kaip dešimtmetį trunkantį jos vadovavimą.

Saro krašto rinkimuose, kurie buvo surengti šeši mėnesiai prieš visuotinius rinkimus, A.Merkel krikščionys demokratai (CDU) gavo 40 proc., o socialdemokratai (SPD) – 30 proc. balsų, rodo preliminarūs rezultatai, kuriuos paskelbė visuomeniniai transliuotojai. Jeigu šios prognozės pasitvirtins, CDU savo pozicijas sustiprino 5 procentiniais punktais.

SPD be didelio džiaugsmo dirba kaip jaunesnioji konservatorių CDU partnerė vadinamosiose didžiosiose koalicijose šiame regione ir federaliniu lygiu.

Balsavimas mažyčiame Saro krašte prie Prancūzijos sienos, kuriame gyvena tik milijonas žmonių, buvo laikomas tono nustatymu prieš rugsėjo 24-osios visuotinius rinkimus, per kuriuos „Europos karaliene“ dažnai pavadinama A.Merkel sieks ketvirtos kadencijos.

SPD populiarumas šalyje smarkiai padidėjo, kai vadovavimą partijai sausio mėnesį perėmė paprastai ir tiesiai bendraujantis Martinas Schulzas (Martinas Šulcas), buvęs Europos Parlamento pirmininkas.

„Schulzo efektas“ ypač paveikė jaunesnius rinkėjus, kurie ėmė burtis aplink daugiau kaip 150 metų senumo darbininkų partiją, ir dabar jos populiarumas visos šalies mastu yra apylygis su A.Merkel konservatorių bloko.

Tačiau naujoji euforija nevirto itin geru pasirodymu Saro krašte – buvusiame anglių kasybos regione, kuris savo rinkimus surengė pirmasis iš trijų regionų, turinčių tai padaryti prieš nacionalinius rinkimus.

M.Schulzas pripažino, kad tai „nebuvo malonus vakaras“ ir kad „CDU aiškiai laimėjo“, bet tvirtino, kad jo partijos „tikslas yra federalinės vyriausybės pakeitimas“ vėliau šiais metais, ir kampaniją iki to laiko pavadino „maratonu, ne sprintu“.

„Sėkmės kelias“

Populiari žemės premjerė, CDU narė Annegret Kramp-Karrenbauer (Anegret Kramp-Karenbauer), kurią sveikino džiūgaujantys šalininkai, pripažino, kad ją „pribloškė“ toks geras rezultatas, maždaug penkiais procentiniais punktais geresnis nei per ankstesnius rinkimus. Rinkėjų aktyvumas šiuose rinkimuose buvo maždaug 70 procentų.

A.Merkel dešinioji ranka Peteris Altmaieris (Pėteris Altmajeris), iš Saro krašto kilęs kanceliarijos administracijos vadovas, sakė, kad šis „rezultatas padrąsina“.

Rezultatai rodytų, kad daugelis Saro krašto rinkėjų išsigando kalbų apie „raudonųjų ir raudonųjų“ koaliciją iš SPD ir kraštutinių kairiųjų partijos „Linke“, kuri gavo maždaug 13 proc. balsų.

62 metų A.Merkel praėjusią savaitę perspėjo vietos rinkėjus, kad „raudonųjų ir raudonųjų ... eksperimentų reikėtų vengti“, ir paragino juos laikytis CDU „sėkmės kelio“.

Per vieną kampanijos renginį ji taip pat perspėjo, kad kokia nors kairiųjų koalicija pakenktų ekonomikai ir „apsuptų ją mokesčiais ir biurokratija“.

Griežtesnį perspėjimą paskelbė verslui palanki Laisvųjų demokratų partija, kuri ragino nepaversti Saro krašto buvusios komunistinės Rytų Vokietijos modernia versija.

„Netikrumo laikai“

SPD teisingumo ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) pripažino, kad rezultatai „nuviliantys“ ir kad jo partija „aiškiai vylėsi geresnio rezultato“.

Pasak jo, debatai dėl galimos „raudonųjų ir raudonųjų“ koalicijos „aiškiai nubaudė SPD“ išgąsdindami dalį rinkėjų.

Tuo tarpu kita kairiųjų partija, žalieji, kurie gali būti kandidatai į būsimą nacionalinę „raudonųjų, raudonųjų ir žaliųjų“ koaliciją, Saro krašte gavo mažiau nei 5 proc. balsų. Tai reiškia, kad jie nebepatenka į šios žemės parlamentą.

CDU generalinis sekretorius Peteris Tauberis (Pėteris Tauberis) sakė, kad rezultatai rodo „aiškų raudonųjų, raudonųjų ir žaliųjų atmetimą“, įskaitant ir nacionalinį lygį.

„Netikrumo laikais žmonės pasitiki lyderiais ir politinėmis jėgomis, kurie valdo patikimai“, – sakė jis.

Antiimigracinė populistinė dešiniojo sparno „Alternatyva Vokietijai“ (AfD) gavo 6 proc. balsų ir pateko į žemės parlamentą. Dabar ši partija turės vietų 11-oje iš 16-os Vokietijos žemių parlamentų.

Tačiau tai prasčiausias AfD rezultatas po penkių žemių rinkimų, per kuriuos ji gavo daugiau kaip 10 proc. balsų. Tai ženklas, kad pabėgėlių krizės slūgimas ir pikti vidaus nesutarimai pakenkė šiai protesto partijai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių