Mirė buvęs įtakingas Šiaurės Airijos politikas M. McGuinnessas

  • Teksto dydis:

Buvęs Šiaurės Airijos vyriausybės vadovo pavaduotojas Martinas McGuinnessas (Martinas Makginesas), vienu metu vadovavęs už regiono atsiskyrimą nuo Didžiosios Britanijos kovojusiai Airijos respublikonų armijai (IRA), mirė būdamas 66 metų, antradienį pranešė airių nacionalistų partija „Sinn Fein“.

Sausį M.McGuinnessas pasitraukė iš politikos, anot jo, dėl pašlijusios sveikatos ir nesutarimų su politine konkurente – probritiška Demokratinė junionistų partija (DUP).

„Giliai apgailestaujame ir liūdime sužinoję apie mūsų draugo ir bendražygio Martino McGuinnesso mirtį. Jis naktį mirė Deryje (Londonderyje)“, – sakoma „Sinn Fein“ pranešime.

Nacionalinis transliuotojas BBC nurodė, kad M.McGuinnessas mirė nuo retos širdies ligos.

„Sinn Fein“ sausį atsisakė paskirti pamainą M.McGuinnessui, įsiplieskus ginčui su DUP – savo partnere vyriausybėje, sudarytoje pagal taiką provincijai atnešusį valdžios pasidalijimo susitarimą.

Dėl šio žingsnio teko surengti pirmalaikius provincijos valdžios rinkimus, per kuriuos „Sinn Fein“ reikšmingai sustiprino savo pozicijas DUP atžvilgiu. Abi partijos iki šiol nesusitarė dėl naujos vyriausybės, todėl Didžioji Britanija gali nuspręsti įvesti tiesioginį Londono valdymą.

2007-ųjų gegužę M.McGuinnessas pateko į istoriją, kai pradėjo darbą bendroje vyriausybėje kartu su buvusiu savo įnirtingu priešininku – DUP pirmuoju ministru Ianu Paisley (Ijanu Peisliu).

Sprendimas pasidalyti valdžią buvo itin svarbi Šiaurės Airijos taikos proceso dalis. Šią provinciją tris dešimtmečius krėtė smurtas, nusinešęs daugiau kaip 3,5 tūkst. žmonių gyvybių.

Anksčiau M.McGuinnessas vadovavo sukarintai grupuotei IRA, kovojusiai už Šiaurės Airijos atsiskyrimo nuo Didžiosios Britanijos ir prisijungimo prie pietinės kaimynės – Airijos Respublikos.

2012 metais įvyko įsimintinas momentas, kuris anksčiau būtų buvęs neįsivaizduojamas: per karalienės Elizabeth II(Elzbietos II) vizitą Belfaste M.McGuinnessas paspaudė monarchei ranką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių