Moldovoje padėtis nerimsta: protestuotojai žada grįžti

Moldovos sostinėje Kišiniove sausio pabaigoje nuvilniję protestai, kuriuose dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių, jau nurimo. Tačiau prie pagrindinių valstybės institucijų – parlamento ir vyriausybės tebestovi protestuotojų palapinių miesteliai. Protestuotojai sako, kad minios gali sugrįžti bet kurią dieną.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pareiškė, kad reformos turi tapti dabartinės Moldovos vyriausybės vizitine kortele, kitaip ji praras tarptautinių partnerių pasitikėjimą.

„Reikėjo pavogti milijardą, kad pasaulis atkreiptų dėmesį į šią mažytę tarp Europos ir Rusijos tebesiblaškančią buvusią Sovietų Sąjungos valstybę“, – juokauja moldavai, bet tai labiau juokas pro ašaras.

Iš Moldovos valstybinio ir dviejų komercinių bankų dingęs milijardas dolerių ir nesugebėjimas, o gal nenoras išsiaiškinti, kas tai padarė, prieš porą savaičių dešimtis tūkstančių žmonių išginė į Kišiniovo aikštes. Šiuo metu valdžioje – proeuropietiškomis save vadinančios partijos.

Protestai suvienijo dvi prorusiškas ir vieną proeuropietišką politines jėgas, kurių bendras siekis – pirmalaikiai parlamento rinkimai.

Palapinių miestelyje prie Moldovos parlamento spalio gyvenantis Grigorijus prisistato esantis „Mūsų partijos“ atstovas. Ši prorusiška Moldovos partija – kairieji populistai ir euroskeptikai.

„Kai reikės, mes susirinksime, mes galime greitai sukviesti net ir 100 000 žmonių. Mūsų yra visoje Moldovoje – 90 procentų gyventojų nori išankstinių rinkimų. Jie nenori, kad valdžioje būtų šie nusikaltėliai“, – teigė Grigorijus Kavalenka.

Palapinių miestelyje dabar pusšimtis gyventojų.

Buvusi Moldovos švietimo ministrė Maia Sandu, dabar kurianti naują vakarietiškos krypties partiją, pabrėžia, kad esminių permainų valdžioje nori ne tik prorusiškos partijos

„Šie protestai yra prieš korumpuotą vyriausybę, kuri užvaldė valstybės institucijas, kad jos dirbtų jiems, o ne piliečiams. Tiesa, kai kurios politinės partijos skatina prie jų jungtis prorusiškai nusiteikusius rinkėjus. Tai nieko bloga, nes visiems rūpi milžiniška korupcija šioje šalyje. Blogai tai, kad šių partijų lyderiai gali pasinaudoti situacija skatindami visiškai kitus dalykus, nei norėjo protestų iniciatoriai“, – tikina buvusi Moldovos švietimo ministrė.

Moldavai sako, kad Europa per anksti pavadino Moldovą Rytų partnerystės lydere. Pavogtas milijardas sudaro maždaug dešimtadalį vienos skurdžiausių Europoje šalies bendrojo vidaus produkto.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius šią savaitę išplatino pranešimą, kad reformos ir kova su korupcija yra vienos pagrindinių dabartinės Moldovos vyriausybės užduočių, pridėdamas, kad Europos Sąjunga netoleruos ir nepalaikys proeuropietiškomis apsiskelbusių jėgų, jei jos savo kalbų neįgyvendins konkrečiais darbais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių